Index Vakbarát Hírportál

Kompakt VR szórakoztatóközpontot mutatott be az Alcatel

2016. szeptember 2., péntek 12:14

A virtuális valóság kiterjesztése lehetne a mottója az idei IFA-nak, a legnagyobb gyártók komolyan odateszik magukat ezen a területen, egymás után jelentik be újabb és újabb eszközeiket, amelyekkel a felhasználók beléphetnek a virtuális világba. Az Alcatel is két ilyen terméket mutatott be, az egyik már a boltokban van, a másikból egyelőre csak prototípus létezik.

A cég szerint a VR lesz a következő nagy számítógépes platform és teljesen átalakul az, ahogyan a világot érzékeljük.  Az Idol 4 mobilt már nem is árulják önmagában, a cég mellé ad egy VR-szemüveget is. A cég számos gyártóval szövetkezett, hogy tartalmat is kapjanak a szemüveg mellé a felhasználók, de úgy gondolják, hogy a legfontosabb a saját tartalom gyártása.

A VR-szemüveg mellé egy 360 fokos kamerát is bemutatottak a berlini kiállításon. Négy nagy kameragyártóval fogtak össze, hogy a legjobb ilyen kamerát tudják a piacra dobni. Két modellt mutattak be, az egyik gömb alakú, a másik kicsit laposabb. Még nem biztosak benne, hogy melyiket hozzák az európai piacra, talán a gömb alakút, mert arról jobban lehet a 360 fokra asszociálni.

Mindkét modellben 210 fokos dual lencse van, mindkettő nagyon apró, így mindenhova magunkkal vihetjük. A kamerák plug and play rendszerben működnek, mobilra csatlakozva azonnal lejátszható a velük felvett tartalom. Elvileg bármilyen androidos mobilra csatlakoztatható, ha elég erős a hardvere hozzá.  A kamerák a mobil processzorát és akkumulátorát használják, ez költséghatékony is amellett, hogy kompaktabbá teszi a kamerát. Az áráról még nem tudni, valószínűleg 150 euró környékén fogják árulni majd valamikor jövő év elején.

Egy Vision nevű mobil VR szórakoztatóközpontot is bemutattak, ami akár két-három órán keresztül is viselhető, és saját szemüvegek is használható. A Visionhoz nem kell telefon, nem kell számítógép, nem kell szenzor, nem kell kontroller. Csak felveszi, feltölti wifin a tartalmat és működik.  A felhasználó számtalan dologra használhatja, bejárhatja a világ híres múzeumait, vagy megnézheti kedvenc filmjét. Előre feltöltött tartalommal van tele, vannak rajta videók, játékok és más alkalmazások is. Az ára 500 és 600 euró között lesz, de ezt még nem véglegesítették.

(Újságírónkat az Alcatel vitte ki az IFA-ra.)

Rovatok