Index Vakbarát Hírportál

A mozgás a kütyüvilág idei varázsszava

2016. szeptember 2., péntek 13:39

Az Alcatel a mozgásra helyezte a hangsúlyt, nem véletlen, ez az egyik legnépszerűbb téma az idei IFA kiállításon. Egy egész sor mozgással kapcsolatban álló terméket mutattak be, van köztük okosóra, karkötő, GPS-követő és még gyerekeknek szóló kütyü is.

A cégnek eddig nem volt aktivitást mérő karkötője, amely az egész napi aktivitást képes követni és mellette a telefonon megjelenő üzeneteket is mutatja. Mostantól van, a karkötő vékony, több színben kapható, alig két óra alatt feltölthető és az Alcatel mobilokkal együtt árulják majd egy csomagban.

Az új óra ennél többet tud majd, lehet például telefonálni vele. vagyis fogadhatjuk a hívásokat úgy is, hogy a telefon amúgy nincs a közelünkben. Emellett emaileket olvashatunk, sms-ekre válaszolhatunk és megkapunk minden egyes üzenetet, amit egyébként a mobilunkon néznénk meg. Legalábbis ha úgy állítjuk be, mert persze lehet válogatni az értesítések között is.

Az Alcatel a handsfree, vagyis a kéz nélküli mobilozást szeretné ezzel segíteni. Vannak azért olyan pillanatok, amikor nem tudjuk kézbe venni mobilunkat, mert épp vezetünk, vagy maszatos a kezünk, vagy karácsonyfaként felpakoltan próbáljuk kinyitni a bejárati ajtót és közben csörren meg a mobil a zsebünkben.

Emellett persze méri mindazt, amit a karóra, vagyis a nap végén tisztában lehetünk azzal, hogy mennyit sétáltunk, hány kalóriát égettünk és milyen volt a szívverésünk közben. Irányíthatunk vele zenelejátszót is és még gyors képeket is készíthetünk az órával a mobil kamerájával. Ennek akkor van értelme, ha kamaszodó gyerekünk az istenért sem akarja, hogy lefényképezzük, de mi mindenképpen le akarjuk kapni az új ruhájában iskolakezdés előtt. Teljes titokban.

A Movetrack nevű kütyühöz hasonlót már teszteltünk korábban, ez egy GPS nyomkövető, amelyet például táskába vagy kulcstartóra érdemes tenni, de akár a kutya vagy macska nyakörvére is csatolhatjuk, ha szeret kóborolni az állat, meg tudjuk találni. Az apró, alig 33 grammos kütyü folyamatosan küldi a jelet a mobilnak, amely azonosítani tudja a helyzetét és ha elvesztenénk, nem találnánk a táskát vagy kulcsot, meg tudjuk keresni. Egy töltéssel négy napig bírja, ezalatt folyamatosan küldi a jelet a mobilnak.

Manapság a szülők szeretik tudni, merre járnak gyerekeik. Az Alcatelnek már volt kifejezetten gyerekeknek gyártott órája, amellyel a szülők folyamatos kapcsolatban állhattak a kicsikkel. Most egy újabb változatát adták ki ennek az órának. A Go Watch öt számot tárol, amelyeket gyorstárcsázással lehet hívni, nem kell külön mobil a gyereknek, az órán telefonálni is lehet. Van benne egy eszköz, amely a GPS, GSM és Wifi kombinációja, ezzel a szülők az értesítéstől számított kilencven másodpercen belül méterre pontosan megkapják a gyerek tartózkodási helyét. Az óra könnyű és élénk színű, akkumulátora pedig akár négy napig is bírja egy töltéssel.

Mobil a fiataloknak

Nem maradhat el a mobil sem az IFÁ-ról, az Alcatel is bemutatott egy készüléket, amelyeket inkább a fiataloknak szán, akik nem akarnak túl sok pénzt mobilra költeni. A Shine Lite sokban hasonlít a prémium telefonokra, de - mint ahogy a nevéből kitalálhatjuk - specifikációjában azért elmarad azoktól. Mondjuk olcsóbban is adják, mint a prémium kategóriás mobilokat.

Ami érdekessé teszi a mobilt, hogy az ujjlenyomat-olvasója több funkciót is ellát. Összesen öt ujj lenyomatát állíthatjuk be és ezekhez rendelhetünk egy-egy alkalmazás is, hogy azt nyissa meg, ha odanyomjuk az adott ujjunkat. Például a mutatóujjal megnyithatjuk a kamerát, a hüvelykujjal pedig a Facebookot, ha épp ezt állítottuk be.

Lesz egy Safebox nevű titkos rekesze is, ahová azokat a képeket, dokumentumokat, videókat tehetjük, amelyekre extra védelmet szeretnénk. Ezt a mappát ujjlenyomattal lehet majd megnyitni, így tényleg csak a tulajdonos férhet hozzá.

A mobilról egyelőre annyit tudni, hogy októbertől kapható majd a boltokban fehér és arany színű változatban, és Európában kétszáz euró alatt lesz az ára. Ez hatvanezer forint körüli árat jelent, de ahogy lenni szokott, itthon erre még rátesznek néhány ezer forintot.

(Újságírónkat az Alcatel vitte ki az IFA-ra.)

Rovatok