Index Vakbarát Hírportál

Kipróbáltuk a billentyűzet nélküli laptopot

2016. szeptember 5., hétfő 11:00

A pc-gyártók őrült módon pörgetik az innovációt, mint hörcsög a kereket, és ebben a versenyben elég nehéz célba érni. Amúgy sem a győztes termékek a legszórakoztatóbbak, hanem a kísérletezés bizarr melléktermékei.

Ilyen furcsa új szerzemény a Lenovo Yoga Book is, a billentyűzet nélküli laptop, amit Berlinben az IFA kiállításon kaptunk a kezeink közé. A klaviatúra helyén csak egy hatalmas, érintésérzékeny lapot találunk, ezen a műanyag felületen kopácsolhatunk az ujjbegyeinkkel, ha betűket akarunk vetni a Wordben.

Való igaz, hogy ezzel a módosítással szépen kilapították a gépet, és mechanikus gomszerkezet híján a Yoga Book olyan pehelykönnyű lett, mint az e-könyv-olvasók. Még kinézetre is könyvre hasonlít, amikor összecsukjuk, vagy csak lazán kinyitva tartjuk a kezünkben. Persze az lett volna az igazán menő, ha itt nem állnak meg, és még több dolgot átvesznek is az e-könyv-olvasókból. Például az e-papír kijelzőt, ami elfért volna a billentyűzet helyén.

A Yoga Book érintésérzékeny lapján azonban nincs ilyen, csak egy háttérvilágításos, gombnyomással bekapcsolható billentyűzetet, fix gombkiosztással. Ez igencsak behatárolja a lehetőségeinket, a bemutatón lévő eszköznek példál qwerty kiosztása volt, í betű nélkül, aminek a feliratait, elosztását - mivel nem e-papír - képtelenség újrarajzolni. Meg kell várni, hogy kiadjanak egy magyar kiosztású verziót.

Az érintésérzékeny felületnek a reakcióidejét is javítani kell, mert nehézkesen ment a gépelés. Nagyon hiányzott valami a visszajelzés is, mondjuk egy kis rezgés, hogy az agyunk észlelje a virtuális gomb lenyomását. 

Nagy kár, hogy a Lenovo kihagyta a ziccert, mert a 10,1 colos e-papír az energiatakarékos könyolvasó funkciójával kimondottan vevőcsalogató lenne. Egyedül az szépíti a helyezetet, hogy az érintésérzékeny felületre akár egy jegyzetfüzetet is ráhelyezhetünk, és amikor a spaciális, rendes golyóstollként működő tollal firkálunk, a rajzról digitális másolat is készül.

A Yoga Book azonban még így is csak egy furcsa szerkezet, viszonylag gyenge Atom processzorral, nagy felbontású (1920×1200 pixeles) érintőkielzővel, és egy furcsa, érintésérzékeny lappal felszerelve.

Rovatok