Index Vakbarát Hírportál

Rekordáron kelt el a brit csipgyártó

2016. szeptember 5., hétfő 15:33

Júliusban nagy meglepetést keltett, amikor kiderült, hogy a japán Softbank felvásárolná a brit csipgyártót, az ARM Holdingst. A cégért 31,4 milliárd dollárt fizettek volna, ami példátlanul magas összeg: európai technológiai cégért még soha senki nem fizetett ennyit.

A Softbank hétfőn bejelentette, hogy a tranzakciót már végre is hajtották. A felvásárlási ár – az előzetes híreknek megfelelően – 31 milliár dollár. Az ARM részvényárfolyamát holnaptól újraértékelik a londoni tőzsdén.

A Softbank részéről az üzlet nem az első nagy léptékű felvásárlás mostanában. A cég 20 milliárd dollárt fizetett az amerikai mobilszolgáltató Sprintért, és 15 milliárd dollárnyi tőkét fektettek be a Vodafone japán divíziójába.

Az ARM elsősorban a saját tervezésű csipjeit licenceli olyan cégeknek, mint az Apple vagy a Samsung; az általuk tervezett csipeket használják a mobiltelefonok és tabletek többségében. Csak tavaly 15 milliárd, az ARM által tervezett csipet adtak el világszerte; ezeknek a felét mobil eszközökben használják.

A Softbank várhatóan a dolgok internete (internet of things, IoT) üzletágát próbálja felturbózni az ARM felvásárlásával. Bár az ARM tavalyi bevétele csupán másfél milliárd dollár volt, az alacsony fogyasztású, hatékony csipek világszerte egyre népszerűbbek lesznek. A Softbank lépése azt mutatja, hogy a japán vállalat hosszú távú stratégiában gondolkozik a cég felvásárlásával.

Rovatok