Index Vakbarát Hírportál

Jövő nyártól nem kell roamingdíjat fizetni az EU-ban

2016. szeptember 6., kedd 15:47

Jövő júniustól már nem kell roamingdíjat fizetnünk az Európai Unió országaiban – feltéve, hogy nem roamingolunk túl sokat. Az Európai Bizottság tavaly jelentette be, hogy eltörlik a külföldi mobilhasználatra rakódó felárakat; a változtatás 2017 júniusától lép érvénybe.

A lépésre azért volt szükség, mert a szolgáltatók azért aggódtak, hogy a szegényebb országok díjszabása bekavarhat az üzletmenetüknek. Attól tartottak, hogy az emberek profitálhatnak az árkülönbségből, például úgy, hogy egy helyi szolgáltató előfizetését választják, ha más országba utaznak. Ez néhány uniós tagállamban az adatforgalmi és percdíjak csökkenését, más országokban viszont épp a növekedését idézte volna elő.

A Bizottság bemutatta, hogy képzelik el a tisztességes használatot (fair use). A rendelettervezet szerint az Európai Unió szolgáltatóinak biztosítania kell, hogy az ügyfeleik legalább 90 napon át használhassák egy másik ország hálózatát - de az ügyfeleknek 30 naponta be kell jelentkezniük az otthoni hálózatról is, ha el akarják kerülni a pótdíjfizetést. Az Európai Bizottság szerint ez az elképzelés a roamingot használó ügyfelek túlnyomó többségének megfelelne.

A szolgáltatók ettől függetlenül szabályozhatnák, hogy az ügyfeleiknek mennyi adatforgalmat és percdíjat biztosítanak az előfizetési díjért, de ezek a korlátok nem lehetnek túl szorosak. Az EB azokra is odafigyelt, akik egy országhatáron át ingáznak; rájuk nem fog vonatkozni a 90 napos korlátozás.

Rovatok