Index Vakbarát Hírportál

Jobb kézben tartva a telefont a vétel is jobb

2016. szeptember 8., csütörtök 09:03

A skandináv Északi Miniszterek Tanácsa készített egy jelentést arról, hogy melyik kézben tartva nyújtják a legjobb vételt a legnépszerűbb okostelefonok. Ha kiröhögte magát, elmagyarázzuk, hogy ez miért fontos.

Az átlagos felhasználó úgy viszonyul a telefonjához, mint egy keskeny kis hasábhoz, ami varázslattal kiveszi a levegőből az internetet, így böngészhet, csetelhet és telefonálhat vele. Az ezt biztosító, vezeték nélkül terjedő rádiójeleket az antennák fogják, amiket – a modern formatervezési hagyományoknak megfelelően – a készülék belsejében rejtettek el.

Mindez viszont nem megy egyszerűen. A felhasználóknak fogalmuk sem lehet róla, hogy az antenna hol található a telefonon belül, így fogalmuk sem lehet róla, hogy esetleg a kezükkel rontják a vételt. A problémát a telefon szétszerelése sem oldja meg, mert a gyártók más és más helyre szerelik be az antennát. Emiatt viszont már az is befolyásolhatja a vételt, hogy melyik kezünkben tartjuk a telefont.

Hogy meghatározza az egyes készülékek jelerősségvételét, Gert Frølund Pedersen, az Aalborg Egyetem kutatója speciális tesztkörnyezetben vizsgálta a legnépszerűbb telefonokat. Az eredmények szerint a telefonok

a 900 megahertzes frekvenciasávban többnyire jobb kézben tartva működnek jól.

A felmérés szerint az iPhone-ok jelátvitele többnyire rossz, bármelyik kézben is tartjuk - de a helyzet bal kézben tartva, bal fülhöz szorítva tovább romlik. A bal-bal kombináció tovább árnyékolja az antenna vételi képességeit; nem tudni, hogy azért, mert a telefont jobbkezes használatra tervezték, vagy azért, mert az antennája gyengébb minőségű, mint a többi telefoné.

Rovatok