Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárdos óriásüzlet a nyomtatók piacán

2016. szeptember 12., hétfő 13:48

A HP egymilliárd dollárért veszi meg a Samsung nyomtatói üzletágát. Az üzlettel az amerikai cég az üzleti szféra legfelső szegmensében szeretné megvetni a lábát. A megállapodást már alá is írták, de még legalább egy év kell ahhoz, hogy minden akadály elháruljon. Ekkorra lesz meg például a hatóságok engedélye.

A HP-t tavaly választották le a Hewlett-Packardról. Személyi számítógépeket ad el, de a nyereség egyre nagyobb részét teszi ki a tinták és patronok eladása. Az asztali nyomtatóknál piacvezető a mai napig.

Az üzlet azonban nem nőtt az utóbbi időben, leginkább azért, mert nagyon kevesen vesznek már nyomtatót és egyre kevesebbet nyomtatnak a felhasználók. A HP például 18 százalékos keresletcsökkenésről számolt be az év harmadik harmadában a tinták piacán és tíz százalékos esésről a nyomtatók piacán.

Akkor miért akar még egy másik céget is a nyakába venni a HP, ha ennyire rossz a helyzet a piacon? Dion WEisler, a HP ügyvezetője azt mondja, hogy a nagygépek piacán még van keresnivalója a cégnek. Ott a Xerox, Canon, Ricoh és Konica Minolta a piacvezetők, a HP pedig a samsungos felvásárlással egy csapásra az élvonalba kerülhet.

A felvásárlással a HP technológiát is vásárol a Samsungtól, a lézernyomtatókhoz szükséges főalkatrészt is le tudják majd gyártani saját maguk. A HP mindig is külső beszállítókat használt ehhez, de most megkapják a Samsung által fejlesztett technológiát. Ezzel olcsóbbá tehetik a gyártási folyamatot, de akár tovább is fejleszthetik a technológiát.

Megkapják ezen kívül a Samsung több mint 6500 nyomtatással kapcsolatos szabadalmát, valamint több mint hatezer Samsung alkalmazottat is átvesznek, köztük 1500 mérnököt.

Rovatok