Index Vakbarát Hírportál

Simán kiheverheti a Samsung a Note 7-balhét

2016. szeptember 13., kedd 14:31

Soha nem jó hír, ha egy háromszázezer forintos mobilnak felrobban az akkumulátora. És persze az sem mindegy, hogy ez mikor kerül a hírekbe, holtidőszakban, vagy amikor a legnagyobb rivális éppen bemutatja legújabb csúcskategóriás készülékeit. Miután folyamatosan jöttek a hírek a felrobbanó akkumulátorokról a Samsung legújabb csúcstelefonjában, a Note-ben, a cég gyorsan lépett. Visszahívta a Note 7-et, jövő héttől lehet majd visszavinni a mobilt, hogy egy új Note 7-re, vagy egy régebbi készülékre cseréljék.

Rémálom a Samsungnak, hogy az egész akkor történik, amikor az Apple éppen bemutatja legújabb iPhone modelljeit – mert ugye a Samsung ugyanabba a prémiumkategóriába árazza be készülékeit, mint az Apple. Nem nehéz megjósolni, hogy lesznek olyanok, akik inkább iOS-re váltanak. Remek alkalom a konkurensnek, hogy elhalásszon néhány felhasználót.

Hol fáj ez legjobban?

A Samsung legjobban az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában érezheti meg a robbanó akkumulátorok okozta visszahívás hatásait. Ezekben a régiókban megy a Note 7 a leginkább, hiszen a dél-koreai cég főleg az üzleti felhasználókat célozta meg a mobillal. A visszahívás miatt a felhasználók most más készülékeket is kipróbálnak és ez nem tesz jót a Samsungnak.

Ráadásul a cégnek azt is el kell döntenie, hogy mihez kezd a már legyártott 2,5 millió darab készülékkel. Bár ezzel valószínűleg nem lesz gondja, hiszen ez a nagynak tűnő szám is eltörpül amellett, hogy összesen hány készüléket adnak el egy évben. Az iparági adatok szerint tavaly 324,8 millió készüléket adtak el és ebből 22 milliárd dollár nyereségük lett. Látható, hogy a készülékszám és a visszahívás miatt keletkező egymilliárd dolláros veszteség sem fogja földhöz vágni őket.

A Samsung mennyiségi termelést folytat, elárasztja a világot mobiljaival, valószínűleg nagyon kevesen vannak, akik fel tudják sorolni az összes, éppen most árusított Samsung-telefont. A Note 7 fiaskója óriási presztízsveszteség a cégnek, de mivel a legalsó szegmensben is uralja a piacot, komolyabb megroppanás nélkül kiheverheti a malőrt.

Esés a tőzsdén

Persze ennek egyelőre nincs sok jele a tőzsdén, ahol a befektetők érthető módon az utóbbi néhány napban nem törték magukat, hogy Samsung-részvényeket vegyenek: hétfőn hét százalékkal csökkent a részvények értéke, ez több mint 14 milliárd dollárt jelent. Az sem tesz jót a cég hírnevének, hogy a repülőtársaságok állítólag fontolgatják, hogy nem engedik a Note 7-et használni repülés közben. Mások jogi lépéseket fontolgatnak a felrobbanó akkumulátorok miatt. Ezek mind bekerülnek a hírekbe és eltántoríthatnak vásárlókat, hogy Samsung-mobilokat vegyenek.

Egyelőre senki nem tudja megmondani, hova fajul majd a helyzet és milyen hatással lesz a Samsung készülékeire a visszahívás. Az biztos, hogy ezentúl sokkal tüzetesebben fogják az akkumulátorokat tesztelni bármilyen új telefonuknál.

Rovatok