Index Vakbarát Hírportál

Mi közük a gyémántoknak az NFC-hez?

2016. szeptember 13., kedd 16:01

Az NFC-t, vagyis a kis hatósugarú adatátvitel (Near field communication) leginkább a mobilfizetésről ismert, de számtalan más felhasználási területe is lehet. Két cég most olyan területre vonja be a technológiát, amelyre senki nem számított. Ezek a gyémántok.

A közös üzletbe a Thinfilm hozza az NFC-technológiát, a Sarine Technologies a gyémántok ismeretét. A cél, hogy NFC-vel lehessen majd beazonosítani a gyémántokat a jövőben. A Thinfilm olyan ismertetőket nyomtat majd a gyémántokról, amelyből minden megtudható az adott kőről. Megismerhetjük történetét, súlyát, értékét, egyszóval minden fontos információt. Ezen információk nagy része online már elérhető, ezt biztosítja a Sasine a közös vállalkozásban.

A gond az volt eddig, hogy az információt nem tudták összekötni az adott gyémánttal. Most azonban elég lecsippantani a gyémántot és minden fontos adat megjelenik róla a mobil kijelzőjén.

Persze a probléma nem olyan jellegű, hogy felhasználók tízezrei használnák minden nap, de hasznos eszköz lehet például az ékszerészeknek. Kreatív felhasználása egy olyan technológiának, amelyet senki nem hozna össze az ékszerekkel.

A Thinfilm más szokatlan területekre is bemerészkedne. Olyan területekre, ahol a felhasználók áldozatául eshetnek csalóknak, pedig mobiljukkal könnyedén ellenőrizhetnék a termék valódiságát. Ilyenek például a luxusmárkák termékei, a különleges ételek vagy nagyon drága és ritka borok.

Rovatok