Index Vakbarát Hírportál

Már viszik az utasokat az első önjáró taxik

2016. szeptember 14., szerda 15:27

Az Uber szerdán elindította első automata autós taxiszolgáltatását Pittsburghben. Egyelőre még nem használhatja akárki, csak tesztüzemben működik a szolgáltatás. Összesen 14, radarral, kamerákkal és mindenféle érzékelőkkel felszerelt Ford Fusion autót indított útjára a cég a városban. A következő hetekben azt tesztelik, hogy az önjáró autók hogyan tudják helyettesíteni a taxikat.

Az első bemutatóra újságírókat hívtak meg, ők tesztelhették a szolgáltatást. A Techcrunch írójának tapasztalata szerint az egész arról szól, hogy az Uber megpróbálja újragondolni az önjáró autók szerepét. Az autó hogyan reagál a emberekre, de még inkább arra kíváncsiak, hogy az emberek hogyan reagálnak az önjáró autókra. Például az utcán sétálók, a mellettünk lévő autóban ülők hogyan viselkednek, ha azt látják, hogy senki nem, illetve robot vezeti az autót.

A taxisszolgáltatást ugyanúgy kell használni, mint az Uber hagyományos szolgáltatását. A megfelelő alkalmazáson autót rendelünk, majd elvitetjük magunkat a címre. Mivel tesztidőszakról van szó, két mérnök is ül az autóban, ők ellenőriznek mindent és ha szükséges, akkor közbe is avatkoznak.

Az utas egy tableten figyelheti, hogy az autó mit lát az útból. Kékkel jelölik az utat, ahol közlekedhet, pirosan a tárgyakat és egyéb akadályokat.

Rovatok