Index Vakbarát Hírportál

Még várjon az iOS-frissítéssel!

2016. szeptember 14., szerda 12:03

Egyelőre több gondot okoz az iOS legújabb verziója, mint amennyi hasznot hozhatna. Az iOS 10 kedd este jelent meg, és az internetet azóta felrobbantották azok, akik frissítették készülékeiket és valami elromlott emiatt. Újabb és újabb hibák jönnek elő, így a szakportálok azt javasolják, egyelőre várjunk a frissítéssel.

Az egyik legnagyobb probléma, hogy egyszerűen nem sikerül a frissítés. Az új operációs rendszer általában gond nélkül frissül az Apple készülékein, a mobil letölti a frissítést, az települ, a mobil újraindul és már használható is. Most azonban a folyamat vége előtt sok esetben arra kéri a felhasználót, hogy csatlakoztassa a készüléket egy pécéhez vagy Machez, hogy befejeződjön a visszaállítási folyamat.

Már az Apple oldalán is van segítség, hogyan kell ezt megoldani lépésről lépésre. Azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy mentsenek le mindent, mielőtt frissítik a szoftvert és magát is frissítést is jobb, ha az iTuneson keresztül töltik le. Az Apple állítólag néhány órával később javította a problémát.

A másik jellemző gond, hogy az iOS 10-et egy teljesen új koncepció alapján tervezték, amelynek valószínűleg hosszútávú hatásai lesznek és a jövő iPhone-jainak készíti elő a terepet. Ilyen lehet a fizikai Home gomb eltüntetése is a következő modellek egyikében. Az iOS készülékeket egy laza mozdulattal lehetett feloldani 2007 óta. Na, ez változott meg most sokak bánatára, már nem lehet egy mozdulattal feloldani a zárást.

Az ujjlenyomatos készülékeken továbbra is feloldható ujjlenyomattal. A régebbi készülékeken azonban kétszer egymás után kell megnyomni a Home gombot, majd be kell írni a kódot. Akit ez zavar, az nem fogja szeretni az iOS 10-et.

Hernádi Levente Hernádi Levente
iOS 10-re frissítettem és sikító agyfaszra ébredtem

3s volt az első telefonom 2009-ben, és azóta nem is gondolkodtam azon, hogy bármi másra váltsak. Egészen ma reggelig. Most egy hatosom van, de az apple nem akarja, hogy megtartsam.
Este frissítettem ios10-re, és eltettem magamat aludni, anélkül, hogy megnyomkodtam volna az új funkciókat. De ami reggel várt, arra valószínűleg semmilyen nyomkodás nem készített volna fel.

Reggel csörög az ébresztője, amit kinyomtam a megszokott mozdulattal, aztán jött az első sikítás: húzom balra a telefont, és unlock helyett feljött a notification képernyő, amit addig érdektelensége miatt sosem használtam. Naptár, jegyzetelős alkalmazás, időjárás - egyik sem érdekel, én csak be akartam kapcsolni a telefonom, és megnézni a Facebookot.

NA.

Húzom vissza az ujjammal, mondom jó-jó, de most már használni szeretném a telefont, nem pedig értesítéseket nézegetni. Visszahúzom, semmi. Csak még több érdektelen értesítés jobbról is, mert egy facebook-csoportban végigcsetelték az éjszakát a haverok, és ezek külön képernyőn vannak, ugye. Csak csúszkálnak a widgetek az ujjaim alatt, amikor véletlenül rájuk nyomok, de én egyikre sem akarok most  válaszolni, csak a telefonomat akarom bekapcsolni végre.

NAAA. NA.

Húzom jobbra, feljön a kamera. Home-gomb, vissza. Húzom alulról, arra legalább a megszokott vezérlőpult jön elő. Kellett pár másodperc, mire rájöttem, hogy akkor mostantól a home-gombot kell nyomogatnom, ráadásul kétszer, ha el akarok jutni odáig, hogy bepötyögjem a biztonsági kódot. (Működött már valakinek az ujjlenyomat olvasó? Nekem nem, legalábbis elég megbízhatatlanul. Biztos szar az ujjam.)

Azt a Home gombot, ami eddig anélkül is elromlott és cserés alkatrész volt, hogy minden unlockkor spamelni kellett volna. Ráadásul, ha túl gyorsan nyomom egymás után, akkor nem is érzékeli. És nyomhatom harmadszor.

Dióhéjban: pont annyival lett lassabb az ios10-ben a telefon kinyitása, hogy azt tudjam üvölteni magamban közben, hogy:
NAAA. GYERÜNK MÁR, NA. TE SZA

Ennek semmi értelme. Ráadásul, közben így érzem magam, és ez régen rossz:

Rovatok