Index Vakbarát Hírportál

Tim Cook szerint a VR antiszociális

2016. szeptember 15., csütörtök 13:29

Az Apple vezérigazgatója szerint a kiterjesztett valóság (augmented reality) sokkal nagyobb hatású lesz, mint a virtuális valóság. A kettő között ugye az a különbség, hogy az előbbi a valóságot keveri virtuális elemekkel, míg a VR teljes egészében virtuális világba viszi a felhasználót.

Tim Cook azért a kiterjesztett valóságot tartja jobbnak, mert megadja a lehetőséget az interakcióra, hogy akár ketten leüljenek és kommunikáljanak egymással. Mindketten ugyanazt a valódi és virtuális világot látják keveredni, ugyanazt az élményt élik át.

A cégvezér már év eleje óta beszél a két világról. Konkrétumot persze nem mond, nem is szokott arról beszélni, hogyan képzeli el az Apple szerepét az egészben, de biztosan dolgozik rajta a cég. Még januárban a Financial Times írt arról, hogy az Apple-nek titkos csapata van több száz taggal, akik mindkét technológiára készítenek alkalmazásokat.

Tim Cook nem írja le teljesen a a virtuális valóságot, de úgy tűnik, ez nem tartozik a prioritások közé a cégnél, mert nem látnak benne sok hasznot. Cook szerint a virtuális valóság remek élményt nyújt a felhasználónak, de valószínűleg kereskedelmileg nem lesz sikeres. Persze lesznek területek, ahol nagyon jól lehet kihasználni, mint például játékok vagy oktatás. Az sem tetszik neki, hogy antiszociális szemüveg van a a felhasználófején. A kiterjesztett valóságban ezzel szemben bárkivel lehet kommunikálni, miközben sétálunk és játszunk.

Arról nincsen semmi hír, hogy az Apple mikor jelenne meg ilyen termékekkel. De a céget ismerve valószínűleg még el kell telnie egy kis időnek, míg kitalálják, hogy mihez akarnak kezdeni a technológiával.

Rovatok