Index Vakbarát Hírportál

Soha ennyi kibertámadás nem érte még Japánt

2016. szeptember 16., péntek 06:17

Rekordot döntött a japán állami és kormányzati intézmények ellen elkövetett kibertámadások száma az év első felében - közölte pénteken a japán rendőrség. Az év első hat hónapjában 1951 kibertámadás történt vírusokat tartalmazó spam-ekkel, vagy túlterheléses, úgynevezett DDoS-módszerrel (Distributed Denial of Service). Ez utóbbi lényege, hogy vírussal fertőzött számítógépekről olyan sok parancsot küldenek egy számítógépes rendszerbe, hogy nem tudja feldolgozni, ezért működésképtelenné válik.

A japán rendőrség 2011 óta készít statisztikát a kormányzat elleni kibertámadásokról: jelenleg összesen 7400 támadást regisztráltak 36 intézmény ellen. A kézenfekvőbb célpontokon túl támadás érte a japán űrhivatalt, a tokiói Haneda nemzetközi repülőteret, és több, a védelmi iparban érdekelt céget, köztük a Mitsubishi Heavy Industries és a Kawasaki Heavy Industries nevű nagyvállalatokat is.

A rendőrség szerint a támadások egy részéért az Anonymousként ismert hekkercsoport felelős, de többször terelődött a gyanú észak-koreai és kínai számítógépes kalózokra is. A japán kormányzati szerveket ért internetes támadások számának növekedése miatt a tokiói rendőrség három éve kibertámadás-elhárító különleges osztagot hozott létre, és hasonló egységek jöttek létre tucatnyi regionális rendőrségi központban is.

Ahogy arról mi is írtunk, a közelmúltban Szingapúr sokkal radikálisabb módszert választott a kormányzat kibervédelmére: lekapcsolta a közszolgákat a privát email-fiókjaikról és a közösségi honlapokról.

Rovatok