Index Vakbarát Hírportál

A Google is beszáll a csetháborúba

2016. szeptember 19., hétfő 17:01

Iparági pletykák szerint szeptember 21-én debütál a Google legújabb mobilappja, az Allo. Ezt az augusztusban bemutatkozó videótelefonos Duóval együtt jelentette be a cég még májusban, és a lényege, hogy a döcögős Hangouts mellett egy frissebb, korszerűbb és okosabb csetelős appot kínál vele a cég, felturbózva mesterséges intelligenciával és az eddiginél kiterjedtebb titkosítással.

Ne menj sehova, majd én segítek itt helyben

Az Allo egyik legfontosabb újdonsága, hogy szorosan együtt fog működni a Google Asszisztenssel, így az ígéretek szerint az ismerőseinkkel folytatott csetelések közben, rögtön ott a beszélgetésen belül a segítségünkre lesz a virtuális asszisztens, segít kérdések megválaszolásában, információk előkeresésében vagy éppen foglalások intézésében, egyúttal a többi Google-szolgáltatást is beleintegrálva az Allóba.

A Google régi adósságot törleszt ezzel, mert az okosodó csetelős appok utóbbi időbeli felfutásával kezdett nagyon lemaradni a Facebook és más vetélytársak mögött. Márpedig a felszín alatt húsba vágó üzleti kérdésről van szó a Google számára: a felhasználói szokások változásával a felhasználók egyre inkább appokba költöznek a nyílt webről, ami a Google alapját jelentő webes keresés dominanciáját veszélyezteti, ami meg a hirdetési bevételeknek nem feltétlenül tesz jót. Ezért a cég érdeke, hogy minél inkább az új mobilos igényekhez szabja az üzleti modelljét is.

Titkos, de csak ha nagyon akarod

Az Asszisztens bekötése mellett a másik nagyobb újdonság, hogy az Allóban is lesz végpontok közötti titkosítás, vagyis elvileg lehallgatás- és megfigyelésbiztos lesz. Ez viszont alapból ki lesz kapcsolva, csak az Inkongnito módba lépéssel akvitálódik, amiért biztonsági szakértőktől, köztük Edward Snowdentől már meg is kapta a magáét a Google, bár ez is több lesz, mint amit akár a Hangouts, akár a Facebook Messenger kínál jelenleg. (Viszont sokkal kevesebb, mint az alapértelmezetten titkosított WhatsApp vagy Viber.)

A fentiek mellett más funkciókat is kínál majd az Allo, ajánl például személyre szabott okosválaszokat a beszélgetési szokásaink alapján, a "suttogó kiabálás" nevű funkcióval változatható betűmérettel lehet érzékeltetni a hangerőt, és lesznek új matricák más hasonló trendi apróságok is.

Rovatok