Index Vakbarát Hírportál

Messziről hekkelték meg a Tesla Model S-t

2016. szeptember 21., szerda 17:04

Kínai hekkereknek sikerült átvenniük az irányítást a Tesla Model S felett. Ráadásul nem is az autóban ültek, hanem majdnem húsz kilométerre voltak a kocsitól. A hekkerek hozzáfértek a fékekhez, az ajtózárakhoz, a fedélzeti számítógép kijelzőjéhez és már elektronikusan irányított eszközökhöz.

Az akció egy kutatás része volt, amit a kínai Keen Security Lab szakemberei irányítottak. Mondani sem kell, hogy a fontos rendszerek feletti irányítás elvesztése rendkívül veszélyes lehet éles helyzetben. A lenti videón láthatjuk is, hogyan sikerül átvenni az autó felett a hatalmat.

A hekkerek még az autók üléseit is tudták mozgatni előre-hátra, az irányjelzőkkel szórakoztak és az ablaktörlőket is beindították. Nem számított, hogy az autó éppen haladt az úton vagy parkolómódban volt. Az igazán veszélyes persze a fékek irányítása volt távolról. Gondoljunk bele, milyen lenne, ha egy hekker satuféket nyomna miközben az autópályán vezetünk gyorsan.

Az autó meghekkeléséhez az szükséges, hogy az autó egy rosszindulatú wifi hotspothoz csatlakozzon. Ehhez használni kell az autóba épített böngészőt is. A kutatók eljuttatták a Teslához tapasztalataikat, az autógyártó pedig azonnal frissítette az autó szoftverét. Védekezésül pedig azt mondták, hogy az egész csak akkor történhet meg, ha megbízhatatlan wifihez csatlakoznak a böngészővel, aminek elég kicsi az esélye ügyfeleiknél.

Rovatok