Index Vakbarát Hírportál

A svéd Ericsson bezárhatja a svéd gyárait

2016. szeptember 22., csütörtök 14:00

Utolsó svédországi üzemei bezárására készül szerkezetátalakítási programja keretében a világ legnagyobb, mobilhálózati berendezéseket gyártó vállalata, a svéd Ericsson – írja az MTI a Svenska Dagbladet svéd lap beszámolója alapján.

Az Ericsson a Boras és Kumla városokban működő üzemei bezárásával 140 éves svédországi gyártás végére tesz pontot. Az üzembezárás 3 ezer munkahely megszüntetésével jár. Az Ericsson világszerte 120 ezer alkalmazottat foglalkoztat, ebből 17 ezret Svédországban. 

Per Norlander, az Ericsson üzemi szakszervezetének képviselője viszont a svéd közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy az üzemek bezárásáról még nem mondták ki a végső szót. Az Ericsson a lapértesülést csak annyiban kommentálta, hogy szerkezetátalakítási programja keretében világszerte létszámcsökkentést lesz kénytelen végrehajtani, és ebből a svédországi tevékenység sem maradhat ki.

Az Ericsson júliusban jelentette be a szerkezetátalakítási programját, mivel az iparosodott országokban már szinte teljesen kiépített, közel telített negyedik generációs (LTE) mobilhálózati piac nem jelent számára növekedési potenciált. Az üzlet fellendülésére legkorábban az ötödik generációs hálózati infrastruktúra kiépítésével lehet számítani, ez azonban 2020 körül várható. Mindemellett egyre jobban szorongatják a mobilhálózati piacon az Ericssont a kínai konkurensei is.

Rovatok