Index Vakbarát Hírportál

Deutsch Tamás: 2020-ra lesz digitális az oktatás

2016. szeptember 22., csütörtök 09:04

A iskolák jobb infrastruktúrát, egyszerűbb adminisztrációt, digitális eszközöket és tananyagokat, a tanárok továbbképzést, a diákok pedig modern képzést kapnak - azt ígéri a Digitális Oktatási Stratégia, amit a kormány már elfogadott, és Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos szerint a végrehajtásról a következő hetekben születik kormányhatározat.

A 2018-19-es tanévben már tömeges élmény lesz, hogy digitálisan működik az oktatási rendszer, a 2020-21-es tanévben pedig kivételek se nagyon lesznek

- mondta Deutsch, akit New Yorkban értünk utol telefonon. A miniszterelnöki biztos meghívást kapott az ENSZ 71. ülésszakának egyik kísérő rendezvényére, hogy ott bemutassa a hazai digitális reform részleteit.

A digitális stratégia az elmúlt két és fél évtized első olyan nagy ügye az oktatásban, amelyben nem generált éles politikai vitát - mondta Deutsch. Szerinte az átállás tempója gyors, feszes, és egy ilyen változásnál nem szabad túlfeszíteni a húrt, mert több ezer intézmény, sok százezer diák és pedagógus érintett.

Hogy mennyibe kerül majd a stratégia végrehajtására, arról Deutsch Tamás csak annyit mondott, hogy nincsenek „csillagháborús elképzelések”. Szerinte biztosított a pénzügyi háttér: a GINOP-pályázatokkal 2018-19-re lesz az intézményekben megfelelő infrastruktúra, folyamatban vannak eszközbeszerzések is, elmondása szerint a pedagógusok továbbképzésének a forrásai is biztosítottak, és folyamatosan zajlik a tananyagfejlesztés, ennek sem kell újabb keretet dedikálni. 

Deutsch kifejtette, hogy a digitális tananyagokra komoly erőforrásokat fordítottak, és a cél egy önműködő tudásmegosztó rendszer kialakítása, amit a Wikipediához hasonlított. „Lehet, hogy lesz egy nagyon remek fizika tananyag, de egy középiskolai tanár csinál egy jobb óravázlatot, azt közzéteszi, és mások is elkezdik használni, továbbfejleszteni” - fejtette ki a miniszterelnöki biztos. Azt is elpletykálta, hogy a Nemzeti Közoktatási Portált átneveznék Okosportálra.

Rovatok