Index Vakbarát Hírportál

Trump: Ezt nem teheted! Obama: Yes ICANN

2016. szeptember 23., péntek 15:09

Donald Trump is beállt korábbi elnökjelölti riválisa, Ted Cruz mögé, mindkét republikánus politikus megtorpedózná, hogy az állam végleg átadja az internetes doménnevek és IP-címek kiosztását egy nonprofit szervezet, az ICANN hatáskörébe. A szakértők értetlenül állnak a politikai akció előtt.

Hogy mivel van gond?

Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) egy kaliforniai székhelyű, nemzetközi koordinációval működő nonprofit társaság, amely az internettel kapcsolatos adminisztratív teendőket felügyeli. A legfontosabb feladata a doménnevek és az IP-címek kiosztása és menedzselése, vagyis az internetes forgalom terelgetése. Még 1998-ban, Bill Clinton idején alakult, és kapta meg az ehhez szükséges jogosultságot az amerikai kormánytól.

Azóta tart az átmenet a végleges átadás felé. A jogok a mai napig a kereskedelmi minisztérium egy alegységéhez tartoznak, amely kiszervezi a feladatokat az ICANN gondnoksága alá. Ez a helyzet fog megváltozni október 1-től, amikor lejár az állam és az ICANN közötti megállapodás, és a jogok végleg a nonprofit szervezethez kerülnek. Az átmenet célja, hogy ne egyedül az amerikai kormány, hanem a nemzetközi szakmai közösség igazgassa az internetet. Az amerikai kormány más kormányokkal együtt a szervezet tanácsadó testületének a tagja lesz.

És mi ezzel a baj?

Az azóta eltelt majdnem két évtizedben senkinek nem volt ezzel az átmenettel különösebb gondja, egészen Ted Cruz, majd a korábbi rivális valószínűtlen szövetségeseként fellépő Trump tiltakozásáig. Cruz szerint "az Egyesült Államok és az Első Alkotmánykiegészítés gondnoksága alatt az internet valóban a a szabadság oázisává vált, de ez hamarosan megváltozhat". Trump egyik tanácsadója szerint pedig

Hillary Clinton demokratái megtagadják az amerikai emberek védelmét, mert nem védik meg az internetet.

Trumpék azzal vádolják Obamát, és akkor már persze Hillary Clinton demokrata elnökjelöltet is, hogy

Ezek közül a vádak közül a következők tekinthetők alaptalannak:

Az internetező felhasználók nagy valószínűséggel észre se fogják venni, hiszen gyakorlatilag már több mint egy évtizede az ICANN végzi azt a feladatot, amelyet most majd végleg megkap. Az átmenetet a internet szabályozásával és technikai működésével foglalkozó szakemberek széles közössége támogatja, köztük a web atyjaként emlegetett, és internetjogi-szólásszabadsági kérdésekben hagyományosan kritikus Tim Berners-Lee.

Rovatok