Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a DJI legkisebb drónja

2016. szeptember 28., szerda 11:52

Megjelent a DJI kompakt drónja, a Mavic Pro, és feleakkora méretben nagyjából ugyanazt nyújtja, mint a vállalat csúcskategóriás terméke, a Phantom.

Az új modellben is szenzorok gondoskodnak róla, hogy elkerüljük az ütközést, a drón követni tudja a mozgó objektumok és/vagy embereket, és önállóan landol. Az akkuja majdnem fél órát bír - egészen pontosan 27 percet ígér a gyártó -, és eközben 65 kilométer per órával röpködhetünk a levegőben.

Egyedül a kamera változott hátrányosan. 4K felbontásnál másodpercenként 30, 1080p full hd módban 96 képkockát rögzít, és a 12 megapixeles kamera raw formátumú képeket is el tud menteni, de a látószög - a kompakt méret miatt - a korábbi 96 fokról 78-ra csökkent.

A Mavic Pro azért sokkal kisebb a Phantomnál, mert a rotorokat tartó karokat be tudja hajtani. Így simán elfér egy hátizsákban, vagy amit a Verge ír, majdnem sikerült begyömöszölni egy nadrágzsebbe.

Néhány dologban a Mavic Pro még jobb is, mint a Phantom. Az élő videójelet például 6,9 kilométerről tudja átsugározni a kontrollerre, míg a Phantom 4-nek csak 5 km a hatótávolsága. Az új rendszer ráadásul rögtön a Youtube-ra, a Facebookra vagy a Periscope-ra is el tudja küldeni a 1080p felbontású élő videót, amire a Phantom csak 720p felbontásban képes.

Egyetlen hibája van a Mavic Prónak: még mindig nagyon drága. A drón ezer dollárba kerül, és csak úgy spórolhatunk egy kicsit, ha távirányító nélkül vesszük meg, így már 750 dollárért odaadják. A drón mobillal is irányítható, és van benne gesztusvezérlés is. Integetéssel fel tudjuk hívni magunkra a figyelmet, és ha a karjainkkal Y-t formálunk a testünből, akkor a drón kamerája ránk fókuszál. Ha a kezeinkkel bekeretezzük az arcunkat, akkor a légi felvételt aktiválhatjuk.

Rovatok