Index Vakbarát Hírportál

Pert vesztett az Apple, 300 millió dollárjuk bánhatja

2016. október 1., szombat 12:07

Szabadalmi pert vesztett az Apple a VirnetX nevű cég ellen, a texasi szövetségi bíróság pénteki döntése szerint 302 millió dollárt (83 milliárd forintot) kell fizetniük egy jogvédett biztonsági technológia engedély nélküli használatáért több alkalmazásukban.

Idén februárban több mint kétszer ekkora, 626 millió dolláros büntetést kapott az Apple, de azt az ügyben eljáró bíró végül visszadobta, mert úgy ítélte meg, hogy a két hasonló ügy egyesítéséből létrejövő perben az esküdtszék összezavarodott a több szál miatt, és túl nagy büntetést szabtak ki.

Ahogy a két cég 2010 óta húzódó jogi csatározásának akkori fordulójakor írtuk, a VirnetX igazi szabadalmi troll, az egy szál termékük és 14 munkatársuk mellé összegereblyéztek nagyjából nyolcvan szabadalmat, és valójában ezek licenceléséből élnek, na meg a pereskedésből, ha szabadalomsértést szimatolnak. Ez történt az Apple esetében is, a cég a VirnetX szerint engedély nélkül használja négy szabadalmukat is, amelyeket még 2006-ban egy Science Applications International Corporation nevű harmadik cégtől vettek meg.

2012-ben a VirnetX már nyert ugyanebben az ügyben 360 millió dollárt, de az Apple akkor megúszta egy fellebbezéssel. Persze nem arra számítottak, hogy az újratárgyaláskor végül az eredeti bírság majdnem dupláját kapják. Azóta egyébként már eltávolították a kérdéses technológiát a FaceTime, az iMessage és más érintett alkalmazások kódjából.

A mostani tárgyalás a jogsértés tényét állapította meg, de hátra van még egy újabb kör, amikor azt vizsgálja majd a bíróság, hogy ezt szándékosan követte-e el az Apple. Ha arra jutnak, hogy igen, tovább növekedhet a bírság.

Mindkét cég rutinos szabadalmi pereskedő. A VirnetX korábban már a Microsoftot is sikeresen lehúzta több száz millióval, a Cisco ellen viszont vesztettek. Az Apple pedig egy éve a Smartflash nevű cég ellen vesztett el egy félmilliárdos pert, a Wisconsini Egyetemnek pedig még nagyobb, 862 milliós kártérítést ítélt a bíróság tavaly októberben. És akkor a Samsung elleni végeláthatatlan pereskedést még nem is említettük.

(Borítókép: Michael Short/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok