Index Vakbarát Hírportál

MI hajtja a Google Pixel mobilokat

2016. október 4., kedd 18:07 | aznap frissítve

Kedd este tartotta meg a Google az idei legnagyobb hardveres bemutatóját, és egy rakás új terméket ismerhettünk meg. Sundar Pinchai vezérigazgató indította a bemutatót, és először a mesterséges intelligenciáról (MI) meg a mélytanulástól beszélt, mert ezek az elképesztő fejlesztések határozzák meg a Google működését.

A számítógépek mindenhol velünk lesznek, és természetes módon tudunk velük kapcsolatba lépni.

- mondta Pichai. Ez hatalmas váltás, amin a Google elég régóta dolgozik. A cégvezető hozzátette, hogy az asszisztensnek univerzálisnak, személyre szabottnak és mindig elérhetőnek kell lennie - ezt sikerült is megoldaniuk, ahogy később kiderült.

A gépi mélytanulás és a mesterséges intelligencia olyan meglepő dolgokban is segíti a Google-t, hogy a gépi hang sokkal jobban hasonlítson az emberi hangra, mint korábban. Az asszisztenseknek többféle személyisége is lehet, és meg tudja különböztetni a német kiejtést a svájci némettől.

Ez az asszisztens már a Google Allo csevegőben benne van. Még nagyon korai fázisban vagyunk, de folyamatosan tanulnak.

Hogy valóban univerzális legyen, és még többet tanulhasson a Google rendszere,

az asszisztens a telefonokba és az otthonokba is beköltözik.

Hogy miért épít a Googel saját hardvereket? - tette fel a kérdést Rick Osterloh, a Google hardverguruja. Tavaly az emberiség 1 billiárd fotót készített, 50 billiárd emailt és üzenetet küldött, és magunkkal hordjuk a világ teljes zenei gyűjteményét. Ebben a környezetben a hardvernek és a szoftvernek nagyon össze kell dolgoznia, hogy teljesen ki tudják használni a mesterséges intelligencia képességeit. 

Osterloh a rövid felvezetés után hamar be is mutatja a két új telefonjukat, a Pixeleket. Mindent a Google mérnökei terveztek meg, a formától a szoftverig. Hátul a készülék fölső harmadát üveglap borítja, alul alu, elég szép mobilokról van szó.

A készülék tudását viszont már Brian Rakowski demózza. Főleg az asszisztensre fókuszál, megkéri például, hogy keressen elő októberi képeket, mutasson jövőbeli rendezvényeket egy megadott helyszínen, és szöveges üzenetet is küldött a feleségének, kizárólag hangutasításokkal. Kíváncsiak vagyunk, hogy ez mennyire és/vagy mikor működik majd magyarul.

Az eddigi legjobb mobilos kamerát kapta a Pixel egy vizsgálat szerint.

Egy rakás szoftveres okosság is van benne, például a Smartburst, amely a legjobb pillanatban exponál. Van HDR+,  optikai képstabilizátor, és  nagyon gyorsan exponál. A Pixelek tulajdonosai annak is örülhetnek, hogy extra online tárhelyet kapnak, amiből soha nem fogynak ki: teljes felbontásban korlátlan mennyiségű képet tölthetnek fel a Photos-ra.

Az akkuról azt állítják, hogy elvileg egész nap kibírja, de ha mégsem, akkor 15 perc töltéssel hét órányi működésre elegendő energiát tudunk beletölteni a gyorstöltővel. Csak nehogy túlhevüljön, mint a Samsung Note 7!

A frissítések automatikusan megérkeznek, és 24/7 órás élő terméktámogatást adnak a telefonhoz, és a vevők egy beépített eszközzel minden tartalmat (névjegyeket, üzeneteket, képeket) át tudnak húzni más telefonokról, például az iOS-ről is.

A Pixelek több színben kaphatók, és lesz egy korlátozott példányszámú Really Blue nevű kék verzió is.

Nem tudjuk, hogy ez a színváltozat mennyire karcolódik.

A Google mobilszolgáltatók segítségével és az USA-ban a saját Play Store boltjában is árulja majd a mobilokat. Gyanítható, hogy idehaza a Telekom lesz a partnere, mert a Deutsche Telekom neve is ott volt a listán. A mobil teljes áron 649 dollár, és az USA-ban van még egy kedvező opció is: havi 27 dollárért megszerezhető.

Jön a Daydream virtuális valósága

A Google azon dolgozik, hogy a virtuális valósághoz nagyon sokan hozzáférjenek, és ez a Daydream nevű headsettel akarja elérni. Állítólag nagyon pontosan követi a fej mozgását.

Adnak hozzá egy egyszerű kontrollert is, amit használat után be tudunk helyezni a headsetbe, hogy ne veszítsük el. A Pixelek az első kompatibilis mobilok, de más modelleket is bele tudunk majd helyezni.

Készült egy varázslós játékot a Daydreamhez, J.K. Rowling közreműködésével, lesznek űrhajós-lövöldözős játékok, és persze elérhető benne a Netflix meg a Youtube is. Ennek nem feltétlenül az a lényege, hogy 360 fokos videókat tudjunk nézni, hanem hogy a szemeink elé rögzített mobil akkora kijelző hatását kelti, mintha egy mozivászon előtt ülnénk.

A Daydream 79 dollárba kerül, vagyis nagyjából 22 ezer forintba.

Még jobban beépül a Google a családba

Mindenkinek van okostelefonja, de ezek általában a zsebünkben pihennek, ami nem jó a Google-nek. Erre találta ki a keresőcég az otthoni termékeket, amelyek folyamatosan figyelhetik a júzereket.

A Google Wi-fi routerek legfontosabb tulajdonsága az, hogy egy kiterjeszthető, moduláris rendszert alkotnak - többet össze lehet kapcsolni, hogy egymást támgogassák, és gyorsabb legyen a net. A hálózati asszisztens magától optimalizálja a jelet, nem kell érteni hozzá. A hozzá tartozó app segítségével, néhány gombnyomással lehet menedzselni az eszközöket, és a felhasználókat is. Például letilthatjuk a gyermekeinket, hogy ezzel kényszeríthessük rá őket, jöjjenek vacsorázni.

Egy darab Google Wi-Fi router 129 dollár, hármas csomagban 299 dollárért hazavihető.

A Chromecast Ultra sok mindenben változott a korábbi modellekhez képest, például lejátssza a 4K és HDR filmeket, 1,8-szor gyorsabb az előző változatnál, és van benne Ethernet támogatás, hogy vezetékes kapcsolattak tudjuk tehermentesíteni a wifit. Az ára változatlanul alacsony, 69 dollárba kerül.

A Google Home bemutatójára felpörögtek a Google munkatársai, csak úgy darálták, hogy az elrontott kerámiaköcsögre hasonlító otthoni asszisztens mi mindent tud. Van benne három nagy hangszóró, és két mikrofon, hogy a távoli hangokat is jól tudja értelmezni, ne kelljen közvetlenül belebeszélni. Az Amazon hasonló asszisztensében 7 mikrofon van, a Google viszont azt mondja, hogy felhőalapú támogatással is legalább olyan jó eredményt ér el.  

Tudunk vele zenét hallgatni, hangutasítással választhatunk ki dalokat, és ki is kapcsolhatjuk zenelejátszást, ami elég nagy dolog, hiszen az üvöltő zene egyáltalán nem segíti a parancsok értelmezését. (Vajon melyik előadó akkora troll, hogy kiadjon egy számot "ok google" refrénnel?) Meglepő módon a demóban a Youtube-ról játszottak le dalokat, nem a Google Zene szolgáltatással, és azt is elmondták, hogy az otthoni asszisztens kezeli a Spotify-t is.

A Google Home sokféle összetett kérdésre tud válaszolni. Például azt is elmondja, hogy miként távolíthatunk el a foltokat. A bemutatóban erről rettentően hosszan beszél az elrontott kerámiaköcsög, és hamar elfelejtettük, hogy mivel is kéne kezdeni. Sokkal nehezebb megjegyezni a hangosan közölt utasításokat, mint fogni a telefonunkat, és azon nézni lépésről lépésre, hogy mit kell tenni. Rengeteg dolgot tud ez az asszisztens, de ez is csak akkor működik (akárcsak a Microsoft Cortanánál), ha minden egyes családtagunk minden létező adatát megosztja a Google-lel.

Távirányítóként is működik a Google Home, pontosabban a segítségével elfelejthetjük a távirányítót (a „Hol a távirányító?” kérdés alighanem kiesik a hatásköréből). Szóval a Google Home vezérelni tudja a tévénket, online videókat, mozifilmeket és zenéket játszhatunk le kimondott parancsok segítségével.

Mi van akkor, ha több Google Home is van a lakásunkban? Elvileg mindnegyik ismeri a környezetét, és az fog válaszolni, amelyik a közelünkben van. Egy lakásvezérlő 129 dollárba kerül, arról viszont nem mondtak semmit, hogy az USA-n kívül miként tervezik piacra dobni.

Mindenki beszállhat

A Google-nek nagyon sok kütyügyártó partnert meg kell győznie arról, hogy fejlesszen az asszisztensére, mert ha ez nem történik meg, akkor tök fölöslegesen kiabálunk majd a szobában, hogy "oké Google, kapcsold le a lámpát."

Az Actions on Google segítségével tudnak majd a fejlesztők egyszerűbb, hangos paranccsal vezérelhető miniappokat feltölteni. A Conversation Actions kezeli a bonyolultabb kérdéseket, például amikor Uberrel akarunk utazni, és az appnak azt is tudnia kell, hogy hová akarunk utazni. A Google Assistant SDK fejlesztői környezete biztosítja azt, hogy a hobbiból sufnintuningolók és a nagy cégek egyaránt hozzáférjenek a Google asszisztens szolgáltatásaihoz. 

Rovatok