Index Vakbarát Hírportál

Nincs pénze az internet segglyukának

2016. október 4., kedd 10:25

A hírhedt 4chan, vagy ahogy egy régebbi cikkünkben jellemeztük, az internet segglyuka elég nagy bajban van. Mármint pénzügyileg, elég nagy változtatásokat kellene eszközölnie, hogy lefaragják a költségeket.

Ezt maga a cég ismerte be egy posztjában, amelyben arról írnak, hogy már nem tudják kifizetni az infrastruktúrát, a szervereket, CDN-t. Ez azért érdekes, mert az alapítók tavaly kiszálltak az üzletből, eladták az egészet Hiroyuki Nisimurának, aki most szembesült azzal, hogy nem is olyan jó üzlet a 4chan.

A hirdetések nem elég hatékonyak ahhoz, hogy elég bevételt termeljen az oldal, előfizetői rendszere pedig nem elég jó, nem kínál semmi pluszt. Most három lehetőséget lát a túlélésre: emelni az előfizetők számát, sokkal több hirdetéssel telepakolni az oldalt, akár még rosszindulatúakkal is, vagy felezni az oldal forgalmát. Ez utóbbit azzal lehetne elérni, ha leállítják az üzenetküldő szolgáltatást, lassítják az oldalt és csökkentik a képek méreteit.

Persze minden intézkedés módosítana a 4chan működési elvein, amelyre mostanáig a "mindent lehet" elv volt jellemző. Semmi sem szent, ez volt az alapvető feltevés, így a máshonnan kinézett vagy kitiltott tartalmaknak is helyet ad az oldal, akár rasszista, szexista vagy erőszakos posztoknak.

Valamilyen változás valószínűleg lesz, még ha nem is világos, hogy milyen. Egy potenciális vevőjelölt is bejelentkezett, az amerikai hírhedt vállalkozó, Martin Shkreli is jelezte, hogy érdekelné a dolog.

Rovatok