Index Vakbarát Hírportál

Szép az új ausztrál ötdolláros, csak a gépek azt hiszik, szakadt

2016. október 5., szerda 15:13

Az ausztráloknak 2016. szeptember 1. óta új ötdolláros papírpénze van. A bankjegy azon túl, hogy baromi jól néz ki, tele van újításokkal. Úgy tervezték, hogy legyen ugyan nehezebb hamisítani, de közben a gyengénlátók és a vakok is könnyedén megismerjék, ha a kezükbe kerül.

Egy baj van csak: a bevezetés után, vagyis mostanában derül csak ki, hogy a félig átlátszó, holografikus elemekkel is díszített bankót nem fogadják el a gépek.

Az automaták működtetőit tömörítő szervezet elnöke, Nick Aronis szerint az átlátszó résszel van a baj. A gépek bankjegyfelismerő rendszere a beszívás közben elkezdi beolvasni a pénz ismertetőjegyeit, azonban mikor az átlátszó részhez ér, úgy érzékeli, mintha egy szakadt bankjeggyel lenne dolga, és egyszerűen visszaköpi azt az eredeti gazdájának.

Ausztráliában az emberek nem főleg csokit és üdítőt vesznek automaták segítségével, elterjedt a tankolás, sőt a bevásárlás ilyen formája is. (Ahogy hazánkban is vannak már önkiszolgáló pénztárak, melyeknél lehet készpénzzel fizetni.) Szakértők szerint nagyjából 100 ezer automatát kell országszerte átállítani az új bankjegy felismerésére, és ez nagyjából 20 millió ausztrál dollárba, vagyis úgy 4,1 milliárd forintba kerül majd az üzemeltetőknek.

Fogyasztóvédők szerint egyértelműen az áruházak és más elfogadóhelyek hibáztak: több mint egy éve közismert tény volt, hogy az olvasóknak meggyűlik a baja az átlátszó bankjeggyel, mégsem tettek semmit.

Rovatok