Index Vakbarát Hírportál

A Wikileaks most a Google-nak megy neki

2016. október 6., csütörtök 10:59

Nem titok, hogy Julian Assange, a Wikileaks alapítója, nem szereti Hillary Clintont: hónapok óta próbálja rontani esélyeit az amerikai elnökválasztáson. Ennek egyik lépése volt, amikor pont a demokrata párt konvenciója előtt hozta nyilvánosságra a párt vezetésének belső levelezését. Ezekből az derült ki, hogy a párt elitje inkább Clintont támogatta Bernie Sanders ellen.

Augusztusban aztán további leleplezéseket ígért, olyan dokumentumokat lebegtetett, amelyek egy életre aláássák Hillary Clinton tekintélyét, és amelyek miatt búcsút mondhat az elnöki ambícióinak. Október elejére időzítette, hogy a csapás erős legyen, és a demokraták jelöltjének ne legyen ideje kimagyarázni magát – sőt, Assange annyira belelendült a fenyegetőzésbe, hogy hetente ígért újabb szivárogtatásokat Clintonnal kapcsolatban.

A republikánusok persze dörzsölték a kezüket, valószínűleg tényleg voltak Donald Trump stábjából olyanok, akik komolyan gondolták, hogy most aztán vége Clinton kampányának. Roger Stone, Trump egyik tanácsadója például már a Twitteren ivott előre a medve bőrére, azt posztolta ki, hogy szerdára vége lesz a Clinton-kampánynak. Aztán semmi sem úgy alakult, ahogy azt várták, az Októberi meglepetés nevű hadművelet késik.

Julian Assange a várt leleplezések helyett saját könyvét kezdte reklámozni.

A Wikileaks alapítója négy éve él Ecuador londoni nagykövetségén, onnan jelentkezik be leleplezéseivel. Most is nagyszabású bemutatóra készült, egyenesen az erkélyről szeretett volna szólni a néphez vagy követőihez. Aztán az utolsó pillanatban meggondolta magát. Valami hiba csúszott a gépezetbe, mert Assange csak megismételte korábbi fenyegetéseit, hogy hetente kiad valamilyen leleplező dokumentumot Clintonról, a hadseregről, az olajiparról és új ellenségéről, a Google-ról. Igen, a Google lett most a mumus, a túl nagyra nőtt vállalat, amely ellen a Wikileaks alapítója fel akar lépni.

Assange mestertervében, úgy tűnik, Eric Schmidt, a Google volt vezérigazgatója a legfőbb ellenség. Azt írja róla két éve megjelent, Amikor a Google találkozott a Wikileaksszel (When Google Met Wikileaks) című könyvében, hogy Eric Schmidtnek közeli kapcsolata volt Hillary Clintonnal, amikor a politikus még külügyminiszterként dolgozott az Obama-kabinetben. Azzal is vádolta Schmidtet, hogy Clinton kampányát támogatja, és a Google egészen szoros kapcsolatot épített fel az amerikai szövetségi kormánnyal. De ez még két éve jelent meg, azóta Assange egy szóval sem említette a Google-t, pedig volt néhány kirohanása kormányzati intézmények, a hadsereg és a Clinton-kampány ellen.

Most azonban úgy tűnik, a Google-ellenesség új erőre kapott. Mire gondolhatott Assange, amikor mindent elsöprő leleplezéseket ígért? Egyelőre senki nem tudja. Annyi biztos, hogy a Google anyacége, az Alphabet támogat egy startupot, ami adatelemzéssel segíti a Clinton-kampányt. Schmidt pedig a Pentagon egy újonnan felállított fejlesztői testületében is tag. Ezek egyike sem jelent elsöprő Google-támogatást a Clinton-kampány felé, de lehet, ennyi is elég Assange-nak, hogy kikeljen a Google ellen. Néhány héten belül kiderül.

Rovatok