Index Vakbarát Hírportál

Kipróbáltuk az új informatika érettségi programját

2016. október 6., csütörtök 18:13

2017-től a magyarországi szakképzésben tanulóknak új érettségitípusból, úgynevezett ágazati szakmai tárgyakból is vizsgáznia kell. A Cisco, a világ legnagyobb hálózati eszközöket gyártó cége csütörtökön jelentette be, hogy az informatikai szakérettségi hálózati feladataihoz az ő szoftverüket választották ki, vagyis ezt fogják használni a vizsgán az érettségizők. Mi meg ebből az alkalomból kipróbálhattuk.

A Cisco Packet Tracer nevű szimulációs oktatóprogram lényege, hogy anélkül lehet az informatikai hálózatokkal kapcsolatok teendőket gyakorolni, hogy minden alkalommal az összes diáknak valódi szervereket kellene igazi kábelekkel összekötözgetni és élesben turkálni a hozzájuk tartozó szoftverekben.

Ezt próbálhattuk ki mi újságírók is, persze nem érettségi szintű feladatokkal, hanem újságíróbiztos, játékos formában: egy hálózati szabadulójátékon keresztül, amelyben különböző szobákban kellett megoldani a feladatokat, hogy továbbjuthassunk a következő virtuális szerverterembe.

Bőszen kötögettük is össze a számítógépeket a hálózati eszközökkel, vagy épp routereket konfigurálgattunk – vagyis nagyjából olyasmit csináltunk, ami a mezei júzer készségeinek a felső határát jelenti, amikor magának állítgatja be otthon a wifit. Na meg az utolsó feladatban terminálba irkáltunk parancsokat, ami kívülről már egészen úgy néz ki, mint amikor a Mr. Robot hekkerei kalimpálnak egy laptop fölé görnyedve.

Persze valójában pár végtelenül egyszerű parancsszót pötyögtünk csak be diktálás után, de az ennyiből is látszott, hogyan működik a szimuláció, amelyet ennél nyilván csak bonyolultabb dolgokra fognak használni a szakképzésben és az érettségin résztvevők. Ha még így is sikerült elakadni, akkor az EuroSkill nevű verseny informatikai Európa-bajnokságán még idén címvédésre készülő magyar csapat tagjai ugrottak oda segíteni.

A szakmai informatika érettségi értelemszerűen nem ugyanaz lesz, mint a hagyományos közismereti informatika tárgy vizsgája, előbbi komolyabb szaktudást fog tesztelni, utóbbi továbbra is csak az alapvetőbb készségeket. A jövőre élesedő új szakérettségi-rendszerrel kapcsolatban viszont még most is sok a bizonytalanság, még mindig nincs például részletes követelményrendszer minden új ágazati tárgyra. Erről ide kattintva olvashat részletesebben.

Lesz új munkahely, csak legyen, aki betöltse

Horváth Krisztina, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója a bemutatón a digitalizációval érkező változásokról és az ezekre felkészítő oktatás fontosságáról beszélt. Mint mondta, a digitalizáció két szempontból hoz komoly változást: egyrészt az automatizációval, másrészt azzal, hogy soha nem látott mennyiségű adat áll a cégek rendelkezésére. Míg az első inkább a már létező munkák hatékonyságának növeléséről szól, az utóbbira, a rengeteg adatra teljesen új szolgáltatások épülhetnek. Ezért, bár az valóban igaz, hogy a digitalizáció miatt munkahelyek szűnnek meg, azt se szabad elfelejteni, hogy az új típusú szolgáltatásokkal új típusú munkahelyek is létrejönnek.

Erre a már jó ideje folyó változásra mindenkinek fel kell készülnie, amiben három pillérnek van fontos szerepe: szükség van megfelelő digitális infrastruktúrára, korszerű oktatásra és olyan környezetre, amely támogatja az innovációt, ahol társadalom befogadó a digitalizációval megjelenő új szolgáltatások felé. Ez utóbbi Horváth szerint Magyarországon adott, ők a Ciscónál azt látják, hogy Magyarországon az emberek nyitottak az új szolgáltatásokra. Emellett viszont

az oktatásnak is lépést kell tartania, mert ha nem a ma szükséges tudást adja át, légüres térbe kerülhet.

Ezért hangsúlyozta Horváth Krisztina is azt, amit az utóbbi hónapokban minden IT-cégvezér és szakember hangsúlyoz: hogy sürgősen enyhíteni kell az itthoni akut informatikushiányt, amiben a cégek és az oktatási intézmények közötti együttműködésre fontos szerep hárul.

Az oktatási intézményeknek ingyen elérhetővé tett Cisco Packet Tracert eredetileg a Cisco Hálózati Akadémia képzéséhez fejlesztette a cég. Ebben az oktatási programban különböző hálózati informatikai képzéseket dolgoztak ki. 1997-ben hozták létre, Magyarországon 1999-ben indult, ma 165 országban fut több mint 10 ezer intézményben. Bármelyik iskola jelentkezhet Cisco Akadémiának, Magyarországon 106 intézményben működik a program, és több mint 10 ezer aktív diákkal. Itthon leginkább szakközépiskolák csatlakoztak, de vannak felsőoktatási és felnőttképzési intézmények is.

A Cisco az e-learning tananyagot fejleszti, ez alapján folyik a partneriskolákban a képzés, amelyet már maguk az intézmények szerveznek meg. Az oktatókat is ők adják, de a program része a minőségbiztosítás és a helyi tanárok továbbképzése. A képzések illeszkednek az OKJ-s képesítésekhez és az elfogadott iparági minősítésekhez is. A Cisco méri a világon működi akadémiák teljesítményét az összehasonlíthatóság kedvéért, Horváth Krisztina szerint a magyar program kifejezetten jól szerepel, egy éve holtversenyben világelső volt.

Az itthoni hálózatot a képzéshez hasonlóan nonprofit HTTP Alapítvány koordinálja: kapcsolatban állnak minden magyar tagintézménnyel és a Ciscóval is, irányítják az angol nyelvű tananyag honosítását, illetve az az oktatóképzésben és magában az oktatásban is részt vesznek. A kis alapítványt nagyrészt gyakorló informatikatanárok alkotják, a szervezet részt vett a szakképzés 2013-as átalakításában is, amelynek az egyik következménye a 2017-es új érettségi tárgyak bevezetése is.

Rovatok