Index Vakbarát Hírportál

Csevegőrobottal újít a Duolingo

2016. október 7., péntek 15:26

Fontos állomásához érkezett a csevegőrobotok evolúciója, a Duolingo ugyanis bemutatta az első valóban hasznos csevegőszolgáltatást, a nyelvtanulást segítő gépi beszélgetőtársakat. Kevés olyan eset van, ahol a csevegésnek tényleges előnye van, és nem csak a trendeknek próbálnak megfelelni, de ez pont ilyen eset.

A mesterséges intelligenciával felvértezett csevegőpartnerekkel valódi párbeszédet folytathatunk, kínos pillanatok nélkül. Egyik legnagyobb előnyük, hogy a közreműködésüknek hála többféle szövegkörnyezetben tudjuk tesztelni a szókincsünket.

A Duolingo különböző személyiségeket is kitalált, ilyen például Robert Séf vagy Renée Sofőr, akik eltérő módon reagálnak ugyanarra a megjegyzésre. Még a hibáinkat is kijavítják.

Sajnos bőven vannak még korlátai a szolgáltatásnak. Egyelőre csak iPhone-on érhető el, és ott is csak néhány nyelven. Aki angol anyanyelvvel franciát, spanyolt vagy németet tanul, máris felveheti a kapcsolatot a virtális pajtásaival. Ez elég rövid lista, de a Duolingo azt mondja, hogy a későbbiekben bővülni fog.

Csak arra kell figyeni, hogy beszélgetés közben mindig legyen internetelérésünk, mert enélkül nem érjük el a robotokat. A meterséges intelligencia algoritmusai ugyanis a felhőben futnak.

Az intelligencia többek közt abban nyilvánul meg, hogy a botok rugalmasabban fogadják a válaszainkat, nem csak egyetlen jó megoldás létezik. Most még csak beírni tudjuk a szövegeket, de a jövőben lesz hangfelismerés is, azaz kimondott szavakkal is beszélgethetünk a telefonunkkal.

Rovatok