Index Vakbarát Hírportál

És végre itt a fizetős Facebook

2016. október 11., kedd 13:02

Két év bétatesztelés után a Facebook elérhetővé tette a közösségi oldal munkahelyekre optimalizált verzióját, a Workplace-t. A szolgáltatást korábban a kevésbé fantáziadús Facebook at Work néven emlegették, de a végleges változatot Workre, illetve Workplace-re egyszerűsítették.

És fizetős lesz.

A Work elsősorban az irodai kommunikációs szoftvereknek, mint a Slacknek próbál alternatívát teremteni. A Slack piaci értékét négymilliárd dollárra becsülik, így érthető, hogy a Facebook is meglátta a pénzforrást a dologban.

A profi felhasználást viszonylag olcsón mérik. A Workplace havidíja

A rivális Slackből ugyan létezik ingyenes verzió, de a standard modellből olyan alapfunkciók hiányoznak, mint a régi üzenetek archiválása. Bár a rendszer képességeit így is látni lehet, profi felhasználásra csak a fizetős verzió alkalmas.

A Slack havidíja viszont havi 6,67 dollár júzerenként, vagyis több mint kétszer drágább a Worknél.

A Work teljesen elkülönül a Facebook civil felületétől, így nem kell aggódni, hogy az alkalmazottak magáncélú cseteléssel töltenék a munkaidőt. A Workplace egy külön szolgáltatás. Más felületen lehet bejelentkezni, saját mobilalkalmazás tartozik hozzá, és nem köthetjük össze a szakmai és a személyes profilunkat. (Még nem – de semmi nem garantálja, hogy ez így is marad.)

Julien Codorniou, a Workplace-projekt vezetője a Recode-nak elmondta, hogy a szolgáltatáshoz nem tartoznak olyan dokumentumkezelő szoftverek, mint a Word vagy az Excel. Vagyis a Workplace nem váltja ki az összes irodai szoftvert; a Facebooknál is azt szeretnék, ha a felhasználók először az alapszolgáltatásokkal ismerkednének meg.

Rovatok