Index Vakbarát Hírportál

MÁV <3 Google Maps

2016. október 11., kedd 15:54

A Google a MÁV-val a MÁV-START-tal és a GYSEV-vel együttműködve tette elérhetővé Magyarország teljes vasúti menetrendejét a Google Maps útvonaltervező rendszerében. A szolgáltatás 90 hazai vasútvonal és több mint 1200 vasútállomás menetrendjével bővült.

Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója szerint az együttműködésnek köszönhetően tervezhetőbbé válik a tömegközlekedés. Úgy látja, az is nagy előnyt jelent, hogy a Google rendszere az egész világon egységes, mert így a Magyarországra látogató turisták is könnyebben eligazodhatnak a helyi vasúti közlekedésben.

Vitézy Dávid, a BKK korábbi vezérigazgatója egy Facebook-posztban megjegyezte, hogy minden tömegközlekedési vállalat menetrendje elérhető lehetne a Google Mapsen, ha megnyitnák a menetrendi adatbázisaikat, ahogy a BKK is tette 2011-ben.

Ha a többi vidéki város és a Volánok is követnék a BKK, Miskolc, Pécs és immár a GYSEV és a MÁV példáját, egy pillanat alatt teljes országos tömegközlekedési utazástervezés jöhetne létre.

– írta Vitézy a Facebookon.

A Google Térkép 2007 óta szolgáltat tömegközlekedési adatokat a világ városaiban. A funkció 64 ország 20 000 városában érhető el, és több mint 3 millió állomás közlekedési információit tartalmazza.  A helyi tömegközlekedési adatok már több magyar városban is elérhetőek, többek között Budapesten, Miskolcon és Pécsett.

A vasúti menetrenddel kibővült Google Maps elérhető Androidon, iOS-en,  és a hivatalos oldalon.

Rovatok