Index Vakbarát Hírportál

Egy hétig minden a kódolásról szól

2016. október 13., csütörtök 16:19

Varázsütésre biztosan nem lesz annyi programozó az országban, amennyien ilyen képzettséggel jól fizető állást tudnának szerezni, ezért a szakma folyamatosan veri a tamtamot, hogy érdemes belevágni, elkezdeni a tanulást.

Az év egyik legnagyobb kampánya éppen most szombaton kezdődik. Az uniós hátterű Kódolás Hete – hivatalos nevén: EU Code Week – projekt keretében egy hét alatt több mint száz hazai helyszínen lehet megismerkedni az algoritmusokkal. A legtöbb programot iskolák szervezik a saját diákjaiknak, mert értékes nyereményeket szerezhetnek a Code Weeket koordináló Informatikai Vállalkozói Szövetség versenyén, számos nyílt esemény is lesz.  

A programozói tanfolyamokat futtató Logiscool  több városban,  fél tucat helyszínen tart bemutatót, és az  eseményekre bárki regisztrálhat. Itt  a résztvevők

egyetlen óra alatt összerakhatnak egy saját számítógépes játékot.

A Codecool pedig a budapesti Nagymező utcában tart egy-másfél órás bemutató oktatást jövő kedden, szintén ingyen, és a korlátozott számű hely miatt érdemes mihamarabb regisztrálni. 

Lesznek előadások is, Baján például a mesterséges intelligenciáról, ahová mindenkit várnak. Aki pedig kellően bátor, akár appfejlesztő versenyen nyomulhat a nyereményekre.

A magyarországi rendezvények teljes listája itt található, és az EU Code Week oldalán azok is találnak segítséget magyarul (és angolul ötször többet), akik önállóan szeretnének megismerkedni a programozás alapjaival.

Nem csak a húszéveseké a világ

A 19 évesnél fiatalabb diákok, ha már úgyis nekiláttak programozást gyakorolni, akár a Szabadfogású Számítógép versenyre is benevezhetnek a fejlesztéseikkel, hiszen ennek rögtön a Code Week utáni héten, október 24-én hétfőn van a leadási határideje.

A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ által megszervezett verseny elég nagy presztízsű, és a korábbi versenyek győztesei közt olyan gyöngyszemeket is találunk, mint az Időkép.hu, amit 2005-ben két 16 éves diák rakott össze, és ma már ez az egyik legnépszerűbb időjárás-előrejelző szolgáltatás.   

Rovatok