Index Vakbarát Hírportál

Szupermotort mutatott be a BMW

2016. október 13., csütörtök 12:00

Santa Monicában mutatta be a BMW futurisztikus motorkoncepcióját, amit - azon túl, hogy leginkább Batman alatt tudnánk elképzelni - olyan technológiákkal szerelték föl, hogy még sisakot és védőfelszerelést se kelljen viselnünk hozzá - írja az IT Café.

A BMW Motorrad Vision Next 100-et olyan egyensúlyrendszerrel látták el, ami álló helyzetben és menet közben is megóvja a borulástól. Az egyik legizgalmasabb újítás a géphez adott digitális szemüveg, ami vezetéstechnikai tanácsokat és beállítási lehetőségeket mutat vezetés közben. A vezetőnek csak a szemét kell forgatnia ahhoz, hogy a szemmozgást követő algoritmus finomhangolja a gépet.

The BMW Motorrad Vision Next 100

Holger Hampf, a BMW felhasználóiélmény-csoportjának vezetője elmondta, hogy a motor menet közben adatokat gyűjt, majd a háttérben egy intelligens rendszer dolgozza fel ezeket, így a jármű pontosan tudja, hogy mi vár rá és sofőrjére. 

A Vision Next 100 felépítése nem hasonlít a mai motorokéra. A flexframe miatt nem volt szükség rugós tagokra, és ha a motoros elfordítja a kormányt, a keret állítja irányba a járművet. Alacsony sebességnél kisebb erő kifejtése is elég a forduláshoz, míg a gyorsabban haladó motornál nagyobb erőre van szükség. 

A BMW arról nem beszélt, hogy a gépet mikor tervezik piacra dobni – azt sem tudni, hogy egyáltalán terveznek ilyet. A BMW Motorrad vezető tervezője szerint a motorkerékpárok fejlesztésénél általában 5-10 évvel előre kell gondolkozni, de a Vision Next 100 még ennél is futuristább koncepció.

Rovatok