Index Vakbarát Hírportál

Ruanda drónnagyhatalom lesz

2016. október 14., péntek 22:30

Hamarosan indulhat a világ első kereskedelmi célú drónszolgáltatása. Figyelembe véve, hogy a drónok egyre népszerűbbé válnak, ez nem meglepő; az már inkább, hogy a projektnek nem egy internettel, technológiával és pénzzel sűrűn ellátott régió, hanem Ruanda ad otthont.

A katapulttal indítható, rögzített szárnyú drónok automatikusan a kijelölt célpontra repülnek. A célhoz érve kisebb rakományt dobhatnak le landolás nélkül. Miután ejtőernyővel célba juttatták a csomagokat, a drónok automatikusan visszatérnek a kiindulási pontra. A robotrepülőgépekkel gyorsan megközelíthetővé válnak a közutakon csak nehezen elérhető helyek is.

A drónokat fejlesztő amerikai cég, a Zipline olyan cégektől toborozta a fejlesztőit, mint a Lockheed Martin, a Google és a SpaceX. A vállalat drónjai elsősorban a ruandai kórházakat fogják ellátni, hogy a vér, a plazma és más orvosi eszközök ne órák, hanem percek alatt juthassanak célba.

A tervek szerint a drónok 150 méter magasságban fognak repülni, hogy ne zavarják az utasszállító repülőgépek forgalmát. A működéshez szükséges energiát az orrukban elhelyezett akkumulátorból nyerik, a terepen GPS koordináták alapján tájékozódnak. A ruandai légiirányítással mobilhálózaton át tartják a kapcsolatot.

Az egyes járművek hatótávolságát 150 kilométerre saccolják, de a drónok, legalábbis elméletben, ennél kétszer hosszabb utat is megtehetnének.

Rovatok