Index Vakbarát Hírportál

Ne nevezzük robotsofőrnek, ami nem az!

2016. október 17., hétfő 08:59

A Tesla autóiban a magától kormányzó rendszert Autopilotnak hívják, ami a német közlekedési miniszter, Alexander Dobrindt szerint félrevezető, mert azt sugallja a sofőröknek, hogy nem kell odafigyelniük a vezetésre. Éppen azért a szakpolitikus egy hivatalos levélben arra kérte a Teslát, hogy ne használja ezt a szót.

Az elmúlt hónapokban többen is meghaltak Tesla autók volánjánál ülve, és erős a gyanú, hogy ezek az emberek teljesen rábízták magukat az Autopilot funkcióra. Bár az Autopilot valóban önállóan tudja kormányozni az autót, tartja a sávot és a sebességet, az előtte lévő akadályokat néha pontatlanul ismeri fel.

Éppen ez okozott tragikus kimenetelű baleseteket, például amikor egy úton keresztbeforduló kamion fehér rakterét a kamera összekeverte az égbolttal, és azt hitte az autó rendszere, hogy semmi nincs ott. 

A Tesla viszont azt mondja, hogy az Autopilot évtizedek óta bevett kifejezést például a repülésben, ahol olyan rendszerre használják, amely a pilótával együttműködve segíti a gép irányítását. Azt is mindig kihangsúlyozta a Tesla, hogy az Autopilotot csak odafigyeléssel lehet használni, ez benne van az autó kézikönyvében. 

Rovatok