Index Vakbarát Hírportál

Új ura van a tengereknek

2016. október 17., hétfő 11:43

A USS Zumwalt, az amerikai haditengerészet legújabb, csúcstechnológiájú rombolója a hétvégén állt szolgálatba.

Szombaton ünnepélyes körülmények között szolgálatba állt az Egyesült államok haditengerészetének legnagyobb rombolója, a USS Zumwalt. A legendás admirális, Elmo  Zumwalt nevét viselő hajót valóságos technológiai csodának tartják: a 182 méter hosszú, 14 564 tonna vízkiszorítású romboló új osztályt képvisel a flottán belül, lopakodó képessége, irányított rakétái, hi-tech fegyverrendszerei, hibrid meghajtása, fejlett, áramvonalas hullámtörő teste, manőverezőképessége a part menti vizek új urává teszik.

"Ha Batmannek lenne hajója, a USS Zumwalt lenne az" — mondta a CNN-nek Harry B. Harris admirális, a csendes-óceáni térség parancsnoka a DDG 1000 kódjelú hajóról. "Ez a hajó stratégiai előnyhöz juttatja az Egyesült Államokat" — méltatta a baltimore-i ünnepségen Ray Mabus, a haditengerészet főtitkára az új rombolót, amit a tervek szerint fel lehet majd szerelni a legkorszerűbb, ma még fejlesztés alatt álló, nagy energiájú fegyverekkel (railgun, lézerágyú), illetve fedélzete alkalmas lesz majd a tengerészgyalogság F-35B és MV-22 Osprey repülőgépeinek fogadására is.

A következő napokban a USS Zumwalt több kikötő érintésével San Diego felé veszi az irányt, ahol üzembe helyezik, tesztelik és kiértékelik fegyverrendszereit, és integrálják a flottába.

Rovatok