Index Vakbarát Hírportál

Mégsem lesz autója az Apple-nek

2016. október 18., kedd 15:48

Az Apple valóban saját autó kifejlesztésén dolgozott, de a Bloomberg szerint a kaliforniai vállalat mára jelentősen visszavett a terveiből. Korábban nagyjából ezer ember dolgozott a projekten, de mára több százan távoztak közülük. Néhányan más területet választottak, néhányan felmondtak a cégnél.

A Project Titan 2014-ben kezdődött, és az iPhone gyártója úgy vélte, a 2020-as évek elejére képes lesz összerakni egy saját autót. Érezték, hogy az autóipar nagy változás előtt áll, amit alá is támaszt az Uber, és a carsharing globális terjedése.

Nagyratörő terveik voltak, ugyanúgy szerették volna megreformálni az autóipart, ahogyan az iPhone teljesen átalakította a mobilipart. Annyira komolyan gondolták, hogy már mérnökök dolgoztak a karosszéria, a felfüggesztés és egyéb alkatrészek tervezésén.

Most viszont már nem egy saját autó megépítése a cél, csupán egy robotsofőrt fejlesztenek ki a cégnél, mert ezt sokkal rugalmasabban hasznosíthatják. Kereshetnek olyan gyártói partnert, aki szívesen használná a technológiájukat, de ha változik a helyzet, később még visszatérhetnek az eredeti tervekhez, és a szoftverükre építve megint dönthetnek úgy, hogy összeállítanak egy almalogós modellt. Ennek megfelelően az autótervező mérnökök távoztak, és helyettük szoftverfejlesztőket vettek fel.

Annyiban nem meglepő az Apple döntése, hogy az Alphabet - akkor még Google néven - sokkal hamarabb átesett ugyanezen. Nekik is beletört a bicskájuk az autógyártósba, és rájöttek, hogy a szakértelmükből keveset profitálhatnak a járműiparban , és most már ők is inkább partnereket keresnek.   

Rovatok