Index Vakbarát Hírportál

A gépelés hangjából is visszafejthető, mit írtunk a billentyűzeten

2016. október 19., szerda 15:06

Ha Skype-beszélgetés közben ír a billentyűzeten, az később a hang alapján szöveggé alakítható, állítják a University of California és az olaszországi Irvine kutatói. A tanulmányt egyelőre az arXiven tették közzé.

A Skype-ot nagyon sokan használják világszerte és elég gyakran előfordul, hogy beszélgetés közben gépelünk; belépünk a levelezésünkbe, megnyitjuk a Facebookot vagy számtalan más oldalt látogatunk meg. Ha a gépelés hangját felvesszük, akkor az alapján visszafejthető az eredeti szöveg. Így akaratlanul is személyes információt adhatunk át beszélgetőpartnerünknek, bizalmas információkat vagy akár jelszavakat is. A módszer csak fizikai billentyűzettel működik, érintő- vagy holografikus billentyűkkel nem.

Persze azt a tanulmányban is elismerik, hogy a Skype-beszélgetések titkosítottak, így harmadik félnek nagyon nehéz ehhez az információhoz jutnia, de vannak olyan esetek, amikor megtörténhet a baj. Gene Tsudik, a tanulmány társszerzője említ is néhányat.

A Skype-hoz hasonló alkalmazásokon nem csak barátok beszélgetnek egymással, üzletfelek is társaloghatnak, de akár ellenérdekelt versenytársak vagy diplomaták is beszélgethetnek ezen a felületen. Ha az egyik fél rögzíti a beszélgetést, visszakódolhatja a hallható billentyűzetütéseket.

Persze ez nem olyan egyszerű, de nem is annyira nehéz, hogy ne lehessen megoldani. A különböző billentyűzetek különböző hangokat adnak. Például egy T billentyű lenyomása más hangot ad egy Apple-gépen, mint egy HP billentyűzeten. Ugyanígy más a hangja a T-nek, mint ugyanazon a gépen mondjuk az R-nek. Ezt az információt kombinálva az író gépelési stílusával, megalkotható az eredeti szöveg.

A módszer nem új, de régebben gondot jelentett a lehallgató elhelyezése a billentyűzet mellett. De ma már nincs is szükség ilyenre, hiszen a beszélgetős alkalmazásokkal – mint a Skype, Google Hangouts, Facebook Messenger – távolról is rögzíthető a gépelés.

A tanulmány szerint ha a hekkereknek van némi fogalmuk a gépelő stílusáról, akkor 91,7 százalékos magabiztossággal tudják dekódolni a gépelés hangját. Ha a két szükséges feltétel közül az egyik hiányzik (tehát a billentyűzet típusa és a gépelő stílusa), akkor is van 41,89 százaléknyi esély a dekódolásra. Ezek a százalékok persze az angol nyelvre vonatkoznak.

Rovatok