Index Vakbarát Hírportál

Jogszerűtlen volt a brit titkosszolgálati adatgyűjtés

2016. október 19., szerda 12:40

A bíróság is kimondta, amit a hozzá forduló civil szervezet már régóta állít: a brit titkosszolgálati szervek 17 éven át törvénytelenül, megfelelő biztosítékok nélkül gyűjtötték és tárolták a brit állampolgárok személyes adatait.

A brit titkosszolgálatok hatáskörét vizsgáló törvényszék (Investigatory Powers Tribunal) ítélete szerint a titkosszolgálatok (MI5, MI6, GCHQ) két dolgot is jogszerűtlen módon gyűjtöttek:

Azért csak 2015-ig, mert azév februárjától új törvény szabályozza a titkosszolgálati adatgyűjtést, amely a bíróság szerint már rendben van. Az ítélet szerint viszont majdnem két évtizeden át senki nem felügyelte megfelelően a titkosszolgálatok hozzáférését ezekhez az adatokhoz. Ezzel a hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a magánszféra védelméhez való jogot garantáló 8. cikkelyét.

Oké, régen rossz volt, de most már szuper, nem?

Az ügyet még tavaly nyáron indította a Privacy International (PI) nevű személyesadat- és magánszféravédő civil szervezet, mert mert kíváncsiak voltak, hogy a titkosszolgálatok adatgyűjtési, -felhasználási és -kezelési gyakorlata szükséges és arányos mértékű-e. Ennek köszönhetően idén áprilisban a titkosszolgálatoknak több mint száz belső dokumentumot kellett nyilvánosságra hozniuk, amelyekből nem éppen kedvező kép rajzolódott ki az adatgyűjtési gyakorlatukról. Az ügy részleteit ebben a korábbi cikkünkben foglaltuk össze.

A PI továbbra se elégedett az érvényben lévő biztosítékokkal. A brit belügyminisztérium viszont úgy reagált az ítéletre, hogy örülnek, hogy a jelenlegi rendszer a bíróság szerint is rendben van, és egyébként elkötelezettek a nagyobb átláthatóság iránt. Az ítéletnek és az egész vitának azonban éppen az ad különösen erős aktualitást, hogy épp most folyik az Investigatory Powers Bill (nagyjából: vizsgálati hatáskörök törvénye) vitája a brit parlamentben, amelyet már eddig is rengeteg kritika ért, amiért az eddiginél is nagyobb hatásköröket biztosítana a titkosszolgálatoknak a tömeges adatgyűjtésre.

Bár a tömeges adatgyűjtési gyakorlatot törvénytelennek ítélte a bíróság, magát a megfigyelés tényét nem, ezt az ítélet szerint jogszerűen rendelték el. Ez utóbbi megítéléséról azonban éppen egy külön vizsgálat is folyik az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

Rovatok