Index Vakbarát Hírportál

Okosautókkal fog nagyot gurítani a CES 2017

2016. október 20., csütörtök 21:06

Hangos lesz a számítástechnika jövője, és az autókban lesznek a legnagyobb technológiai újdonságok. A CES szervezői elárulták, hogy mire számíthatunk jövő januárban.

Jövő januárban lesz kereken 50 éves a világ legnagyobb technológiai kiállítása, a minden évben Las Vegasban megrendezett CES, ahonnan az Index is rendszeresen tudósít, mert itt látható a legtöbb techújdonság. Gary Shapiro, a show-t szervező CEA elnöke csütörtökön elmondta, hogy

1967 óta nagyjából 700 000 különböző termék mutatkozott be a CES-en.

Ezt a bődületesen nagy számot úgy tudták elérni, hogy több százezer négyzetméternyi kiállítási területet bocsátanak az odautazó, közel négyezer vállalat rendelkezésére. Persze a CES-re csak iparági szakértőket, elemzőket és újságírókat engednek be, ami egészen más, mint a berlini IFA, ahol a sörrel és virslivel tülekedő családokat próbálják lenyűgözni, hogy minél szélesebbre nyíljon a pénztárcájuk a következő karácsonykor.

A csütörtöki prágai rendezvényen – a CES európai felvezetésén – a Shawn DuBravac, a CEA megmondóembere tartott előadást 2017-es évet meghatározó 5 trendről, és hogy mit látunk majd a kiállításon.

1. Szép lassan eltűnnek a grafikus interfészek

Ugyanis egyre nagyobb teret nyer a hangvezérlés. Az elmúlt 36 hónapban több előrelépés történt, mint az azt megelőző 18 évben, és a Microsoft technológiája most már olyan pontossággal értelmezi a beszédet, mintha egy ember figyelne a gép helyett.

Amikor 1995 környékén, belevágtak a nyelvi eszközök fejlesztésébe, a gép hibaaránya még 100 százalék volt. Ezt 2013-ra sikerült levinni 23 százalékra, idén pedig elértük az emberi szintet. 

Előadása után beszélgettem egy kicsit DuBravackal, és elmondta, hogy azért nem eszik olyan forró a kását, a grafikus interfészek se fognak eltűnni, sőt, azokból is egyre több lesz.

A géppel való kommunikációt szokni kell, például nem kell olyan illedelmesen végighallgatni, mintha egy élő emberrel beszélgetnénk.

Erről nincs annyi tapasztalatunk, mint DuBravacnak, mert a hangvezérlés jellemzően angolul működik. Azt már nem volt idő részletezni, hogy a nyelvek milyen kihívások elé állítják majd az iparágat.

 2. Növekszik a rendszerek intelligenciája

A szélessáv és a wifi a modern kor elektromossága

– mondta DuBravac. Ezek kellenek ahhoz, hogy az életünk egyre több területét tudjuk automatizálni, és önállóan működjenek az elektronikus eszközeink. Jövőre olyan háztartási gépeket fogunk látni, amelyek közvetlenül a boltokhoz csatlakoznak, hogy emberi közbeavatkozás nélkül szerezzék be a fogyóeszközöket.

Sokkal átfogóbb képet alakítanak ki a rendszerek a felhasználóról, több adatot gyűjtenek be róla, és ez lesz az alapja a következő lépésnek, a prediktív működésnek. Fennáll a veszélye annak, hogy a tárgyak hamarabb kitalálják majd a gondolatainkat, mint mi magunk. 

3. Átalakul a szállítás

Az önjáró és hálózatba kötött járművek, drónok 18 ezer négyzetméteres területet kapnak a  CES 2017- en. Igyekeznek  teljes autós ökoszisztémákat bemutatni, és DeBravac elmondta, hogy sok gyárt készül élő demóval, vagyis egy rakás önjáró járműbe be lehet majd ülni. Ez az, amit a legjobban várunk, mert DuBravac azt ígérte, hogy egy csomó koncepcióautó lesz látható.  

Kilenc autógyártó lesz a CES-en, és az egyik legnagyobb szenzáció alighanem a Faraday Future lesz. Ez egyáltalán nem meglepő, a cég ugyanis 1 milliárd dolláros gyárat akar felépíteni, és éppen Nevadában.

Itt rendezik meg a világ első Formula E virtuális esportbajnokságot is, tehát a sofőrök úgy mutathatják meg a tudásokat, hogy közben végig egy helyben ülnek. Így egészen biztosan nem szenved senki balesetet, de más előnyét nem igazán látjuk ennek a sportágnak.  

4. Mindent behálóz a mesterséges intelligencia

A világ minden tudását becsatornázzák a személyes és üzleti életünkbe. Ez szorosan össze a hangvezérelt asszisztensek elterjedésével.

5. Nyakunkon a VR és az AR

Komoly fejlődést láthatunk majd a virtuális és a kiterjesztett valóság területén, legyen szó akár játékról, vagy ipari, üzleti rendszerekről.

Bár kívülről úgy tűnhet, hogy ezeken a területeken csak az óriásvállalatok – Google, Amazon, Apple és Microsoft – rúghatnak labdába, DuBravac ezt igyekezett cálfoni, a Viv, a Siri és a Waze példáját emlegetve, amelyek startupként kezdték, és végül felvásárolta őket egy-egy óriásvállalat, és így technológiájukkal globális hatást tudtak elérni.

A CES 2017-en a következő felvásárlási célpontok is bemutatkoznak, több mint 500 startup állít ki az Eureka Parkban. Az már egészen biztos, hogy mi ott leszünk, és megkeressük a legígéretesebb technológiákat.

Rovatok