Index Vakbarát Hírportál

Nem kell 3d nyomtató a gyilkos barkácspisztolyhoz

2016. október 23., vasárnap 19:35

A héten egy dél-koreai eset hajított követ a házilagos fegyverbarkács állóvizébe: egy 45 éves férfi csövekből és fadarabokból kendácsolt fegyverrel lőtt az elfogására kiérkező rendőrökre.

A fegyverek elképesztő kinézetük ellenére meg is ölték az egyik rendőrt, az 54 éves rendőrtiszt tüdejét lyukasztotta át az egyik lövés. A hírek szerint a támadó a lehető legegyszerűbb technikát használta: a csöveket egyszerű szigszalaggal rögzítette a fadarabokra, tűzijátékból kikanalazott feketelőport töltött beléjük, a csövek hátuljába kanócot illesztett, az így kilőtt csapágygolyók pedig képesek voltak akkora energiát leadni, hogy halálos sebet okozzanak.

Az eset azért különösen érdekes (és ezért is kapták fel az amerikai fegyverjogi oldalak és hírblogok is), mert a 3d nyomtatók megjelenésével és viszonylagos elterjedésével sokan azt gondolták, hogy a házi fegyverbarkács már rég elhagyta a 13. század technikáját, és minimum a Liberatornak megfelelő, vagy annál bonyolultabb, műanyagból nyomtatott fegyvereknél tartanak azok, akik ilyesmivel ütik el a szabadidejüket.

Az, hogy a technológiailag fejlett Dél-Koreában is előfordul olyan, hogy valaki pár, önmagában veszélytelen alkotóelemből is emberi élet kioltására alkalmas lőfegyvert gyárt, eléggé megkérdőjelezi, hogy a hatóságoknak sok esélye van az olyan országokban, mint az USA, ahol ezt a tevékenységet nem túl nehéz tulajdonképpen legálisan végezni. A magyar próbálkozókat gyorsan elrettenteném azzal, hogy már a lőfegyvergyártás előkészítése (vagyis hogy valaki elkezd ezt-azt összegyűjteni azzal a szándékkal, hogy majd egyszer puskát épít belőle) is börtönbüntetéssel sújtható – ahogy az a pár éve ebben a témában írt cikkünkből ki is derült.

A dél-koreai fegyvertörvények amúgy nagyjából a magyarhoz hasonlóan szigorú: a fegyveres testületek tagjain kívül csak kevés embernek van engedélye lőfegyver tartására, pláne viselésére, így a helyi lapok a szigorú fegyvertörvények kijátszásaként hivatkoznak a 45 éves, többszörösen büntetett férfi esetére, aki amúgy az internetről szedte össze a barkácsfegyver megalkotásához szükséges tudást.

Rovatok