Index Vakbarát Hírportál

2017-től jön a legolcsóbb internet

2016. október 24., hétfő 07:47

Minden magyarországi szolgáltató kínálatában elérhető lesz 2017. január 1-jétől a Digitális Jólét Alapcsomag - írta a hétfői Világgazdaság a Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos által vezetett Digitális Jólét Program titkárságának tájékoztatására hivatkozva.

A lap közölte azt is, az új alapcsomag a tervek szerint mind a mobilinternet-, mind a vezetékesinternet-előfizetés esetén legkevesebb 15 százalékkal lesz olcsóbb az egyes szolgáltatók kínálatában már szereplő legkedvezőbb internet-hozzáférési díjaknál. Az alapcsomag pontos tartalmáról folyamatosan egyeztet a titkárság, vagyis

sem a sebességről, mobilinternet esetén pedig a csomagban foglalt adatforgalmi korlátról sincs még pontos megegyezés.

Az alapcsomagot azok vehetik igénybe, akinek a megelőző egy évben nem volt mobilinternet-előfizetése, illetve vezetékes internet-előfizetés esetén az adott lakcímen legalább egy éve nem volt internet-előfizetés. Ezzel azt kívánja elérni a kormány, hogy azok vehessék igénybe az alapcsomagot, akik eddig még nem rendelkeztek internet-előfizetéssel, viszont egy, a mostaninál kedvezőbb csomaggal be tudnának lépni az internethasználók világába - olvasható a Világgazdaságban.

A lap megjegyzi: a Digitális Jólét Alapcsomaggal kapcsolatos kormány-előterjesztést várhatóan novemberben nyújtják be.

Az eredeti, májusban ismertetett tervekben az is szerepel, hogy

egy megkötött szerződés két évig érvényes,

plusz egy év jár azoknak, akik elvégzik a kormány által előírt digitális tanfolyamot. A 2+1 év lejárta után az alapcsomagot nem lehet újrakötni, valószínűleg feljebb kell lépni a szolgáltató lehetőségei között.

Érdekes kérdés azonban, hogy ez a 15 százalékkal, vagyis szolgáltatótól függően 150-400 forinttal olcsóbb csomagot milyen műszaki tartalommal töltik meg a szolgáltatók, és hogy valóban ez az éves szinten három doboz cigaretta árának megfelelő spórolás-e az, amelynek majd kedvező hatása lesz a hazai internetezés terjedésére.

Rovatok