Index Vakbarát Hírportál

Jelentkezett egy hekkercsapat, hogy ők lőtték le a fél internetet

2016. október 24., hétfő 17:42

Egy New World Hackers nevű nemzetközi hekkerbrigád jelentkezett hétfőn, hogy ők követték el magyar idő szerint péntek éjjel azt a netre kötött háztartási gépeken keresztül végrehajtott masszív túlterheléses támadást, ami leállította a fél internetet.  Az állítólag kínai, orosz és indiai hekkerekből álló New World Hackers nem ismeretlen csapat, tavaly ők lőtték le BBC összes online felületét.  A hekkerek állítását egyelőre nem támasztották alá független források.

A masszív túlterheléses - DDoS - támadás az egyik legnagyobb internetszolgáltató, a Dyn nevű vállalat ellen zajlik, ami miatt olyan oldalak elérhetetlenek az Egyeült Államok keleti felén, mint a Reddit, a Spotify, a Twitter és a PayPal. A célpont kiválasztása azért is volt hibátlan, mert a Dyn tartománynévrendszerekkel (DNS) foglalkozik, melyek a tartománynevek IP címmé alakításáért felelősek. Gyakran használják az "internet telefonkönyve" hasonlatot, mert ennek segítségével lesznek a nehezen megjegyezhető számkupacokból egyszerű weblapcímek.

A támadók az IoT botnetet használták, mely az "Internet of Things"  - azaz a netre kötött egyszerűbb elektronikai eszközök, - biztonsági réseit használja ki. Az IoT botnet a Mirai nevű kártevőre épül, az pedig bárki számára ingyenesen elérhető az interneten, a forráskódja Hackerforums nevű, értelemszerűen ilyesmi célokra használt fórumra került fel még korábban. A New World Hackers állítása szerint ezt akarta tesztelni a támadással. 

(The Register)

Rovatok