Index Vakbarát Hírportál

Az első önjáró teherautó ötvenezer doboz sört vitt

2016. október 25., kedd 17:30

Néhány nappal ezelőtt egy 18 kerekes teherautó bekanyarodott Colorado Springsbe, és leszállított ötvenezer doboz Budweiser sört. Ez önmagában még nem lenne hír, de a teherautót nem sofőr vezette. Ez volt az első olyan kereskedelmi szállítmány, amelyet teljesen önvezető teherautó vezetett el a célig.

Az út 120 mérfölddel, vagyis majdnem kétszáz kilométerrel távolabb kezdődött az Anheuser-Busch gyárában, Lovelandben. A teherautó egy több tucatnyi kamerával és érzékelővel felszerelt Volvo volt, egyike az ötnek, amelyet az Otto nevű cég birtokol. A céget egyébként idén augusztusban vásárolta meg az Uber.

Egészen Forth Collinsig ember vezette a teherautót, de onnan a maradék száz mérföldet (161 kilométert) emberi beavatkozás nélkül tette meg. A sofőr az alvófülkéből figyelte a kétórás utat az autópályán. A városba érve vette át megint az irányítást a jármű felett.

Az útról előre értesítették a hatóságokat és velük együtt tervezték meg azt. Colorado állam közlekedési felügyelete tisztes távolságból követte is a járművet. A teherautó végig a sebességhatár alatt maradt és semmilyen közlekedési kihágást nem követett el.

Az Anheuser-Busch sörgyár röviddel az Otto indulása után kapcsolatba lépett a céggel. Az Otto negyven alkalmazottal kezdte, legtöbbjük olyan cégből jött át, mint a Google, Apple, Tesla és Cruise Automation. A céljuk önjáróvá alakítani a kereskedelmi szállítmányokat. Augusztusban vette meg őket az Uber 680 millió dollárért.

Rovatok