Index Vakbarát Hírportál

Halálos jövőt ígérnek a 3D printerek

2016. október 26., szerda 07:13

Elkészült a világ első kártékony 3D tervrajza, amivel észrevétlenül tönkre tudtak tenni egy háromszázezer forintos drónt. A Ben-Gurion Egyetem, a South Alabama Egyetem és a Szingapúri Műszaki Egyetem kutatói közösen dolgozták ki a kísérletükben azt a kártékony kódot, amely a tervezéshez használt számítógépre települve hibákat rejtett el egy propeller háromdimenziós modelljében - írja a TechCrunch.

Amikor kinyomtatták a hibás propellereket, semmi sem látszott rajtuk, de pár perccel a felszállás után eltörött az alkatrész, emiatt az ezerdolláros drón lezuhant és tönkrement.

Maga a kártékony kód teljesen hétköznapi támadási módszerrel, egy emailben kiküldött linkkel veszi célba az áldozatot. A levélben ígért pdf-fájl megnyitásakor kapcsolat épül fel a támadó számítógépével, és ezen át a hekker meg tudja keresni a számítógépen az .STL formátumú fájlokat. A terveket néhány üreg beépítésével módosítják, hogy gyengébbé váljanak az alkatrészek.

dr0wned - AM Cyber Attack

Bár egy több százezer forintos drón is nagy veszteség, a kutatók nem a hobbisták védelmében vágtak bele a kísérletbe. Sokkal nagyobb veszélyt jelent, hogy az iparban is alkalmazni akarják a 3D nyomtatókat, és ha a támadók autók vagy repülőgépek alkatrészeit teszik tönkre, az halálos balesetet is eredményezhet. 

Rovatok