Index Vakbarát Hírportál

Hatszázzal lehet majd vonatozni Kínában

2016. november 2., szerda 17:09 | aznap frissítve

Legalább öt kilométer hosszú maglev (mágneses levitáció elvén működő) tesztpályát kezdett építeni a China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC), Kína legnagyobb, vasúti kocsikat gyártó vállalata. A cél, hogy olyan mágnesvasutat építsenek, ami tartósan képes 600 km/óra fölötti sebességre, írja a kínai állami hírügynökség.

A maglev technológia már nem újdonság, a lényege, hogy a vonat súrlódásmentesen, elektromágneseken lebegve halad az előre kiépített speciális pálya fölött pár centiméterrel, gyakorlatilag csak a légellenállás korlátozza az őrületesen nagy sebességek elérésében. A sebességrekordot jelenleg Japán tartja, miután 2015 áprilisában egy 1,8 kilométer hosszú tesztpályán 603 km/órás sebességet értek el kísérleti “Lo Series” nevű maglev vonatukkal. A finanszírozási és technológiai gondokkal bírkózó japánok szerint vonatuk leghamarabb csak 2027-ben állhat majd menetrendbe Tokió és Nagoja közt. A japán maglev a 286 kilométeres szakaszon helyenként 500 km/órás csúcssebességgel haladva, negyven perc alatt tenné meg a két város közötti távot, ezzel megfelezve az ötvenéves sinkanzen gyorsvasút jelenlegi menetidejét.

Az állami támogatással megállíthatatlanul dübörgő kínai vasútfejlesztés célja egyrészt az extrém gyors vasúti pályák és az azokon közlekedő maglev vonatok fejlesztése, építése, de a már így is gyorsan terjeszkedő vasúti hálózatot több szinten is szeretnék tovább fejleszteni: lesznek közepesen gyors, 200 km/órás maglev vasúti szakaszok a belföldi vonatközlekedésben, míg 400 km/órás szakaszokkal határokon túlnyúló, nemzetközi összeköttetéseket szeretnének kiépíteni. Valószínűnek látszik, hogy a japán versenytársnál hamarabb tudnak majd utasforgalomba állított hipergyorsvonattal a világ elé állni.

Kínában az utóbbi években elképesztő ütemben építik a vasúthálózatot: jelenleg több mint húszezer kilométer hosszú a gyorsvasúti pályák összesített hossza, ami így a világon a leghosszabb gyorsvasútrendszer. A sanghaji maglev pedig a világ leggyorsabb forgalomban lévő vasútja: a Pudong nemzetközi reptérről a belvárosba közlekedő vonat csaknem 430 km/órás sebességgel száguld nap mint nap, emlékeztet a The Verge.

Rovatok