Index Vakbarát Hírportál

Afrika nagyon szereti a Facebook ingyen internetét

2016. november 3., csütörtök 15:16

A Facebook egyik sokat támadott humanitárius projektje az Internet.org, aminek a netsemlegességre (tehát az internethozzáféréshez való jogra) gyakorolt hatásáról mi is hosszan írtunk már. A közösségimédia-óriás két éve indított nonprofit kampányának lényege, hogy ingyen adna mobilnetet általa összeválogatott szolgáltatásokhoz. Ezt komoly ellenérzések fogadták Indiában.

A probléma röviden: szép dolog az ingyen net, de senkinek sem tetszik, hogy a Facebook próbál a földi helytartója lenni.

A cég most keddi bejelentésével egy lépéssel tovább ment: úgy tűnik, miután nagyon kevés tere maradt a fejlett világban terjeszkedni, a Facebook most a távközlési eszközök piacát fogja meghódítani.  Azt közölték, hogy építenek egy új hálózati hardvert, a Voyagert, ami minden eddiginél olcsóbb megoldást jelent majd az adattovábbításban. Egy ilyen befektetéshez folyamatosan növekvő internetfelhasználói igény szükséges, tehát tökéletesen kiegészíti az Internet.org projektet, aminek segítségével

világszerte 25 millióan használhatják a Facebook ingyenes mobilszolgáltatását.

Afrikában különösen nagy reményei vannak az óriáscégnek. 21 országban már most is fut a FreeBasics programjuk, amiben egy kisebb csomag website-ot ingyenesen elérhetővé tettek, ráadásul Afrikában nem tiltakoztak a program ellen, mint előtte Indiában. Bár Zuckerberg szerint nem mindig minden a pénzről szól, a recept itt egészen egyszerű: a hatalmas, kiaknázatlan piacokon ingyenes internethozzáférést biztosítottak többmillió embernek,  

és ahogy az internetfelhasználás nőni kezd, profitálnak a hálózat fenntartásából.

A telekommunikációs eszközök 500 milliárd dolláros piacán olyan cégekkel vetélkedik majd a Facebook, mint a Huawei, az Alcatel-Lucent, a Cisco, vagy a Fujitsu.

A most bejelentett Voyager egy optikai switch, egyben az első "white box" transzponder és router, ami annyit tesz, hogy sokkal olcsóbban megépíthető, mint egy márkás eszköz. Afrikában máris eredményesnek tűnik, a tesztek során a legmagasabb teljesítményt hozta, és nulla jelet vesztett. 

A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a Voyager nagyon olcsó lesz majd a szolgáltatóknak, és így remélhetőleg a felhasználóknak is. Profit ide vagy oda, a Facebook projektje nyomán megbízhatónak tűnő, és minden idők legolcsóbban működő internethozzáférése lehet majd elérhető az afrikai országokban. Hogy ez mit hoz az internet és a média számára, az egyelőre kérdés marad.

Rovatok