Index Vakbarát Hírportál

Végre belenyúlhatunk a virtuális valóságba

2016. november 3., csütörtök 07:14

Boltokban a Google és a Lenovo közös aktuális nagy dobása, az AR (augmented reality) játékok és alkalmazások futtatására alkalmas Phab 2 Pro okostelefon. Az ár ötszáz dollárról, kb 140 ezer forintról indul.

Nyár elején mutatta be a Lenovo a világ első úgynevezett Tango-képes készülékét, a Phab2 Pro névre keresztelt okostelefont (részletes cikkünk itt olvasható). A Google-lel közös Tango Projekt lényege az volt, hogy megalkossanak egy olyan okoseszközt, ami a megszokott GPS-technológián túlmutatva beltérben is képes tájékozódni, tudja hol van, megérti a körülötte lévő háromdimenziós teret, és annak valódi világát ki tudja egészíti tetszőleges virtuális objektumokkal. Most végre piacra dobták az erre az augmented reality (AR), magyarul kiterjesztett valóság futtatására képes telefont, írja a The Verge.

A jelenleg csak fegyverszürke színben kapható telefon ára a Lenovo saját webshopjában 499,99 dollárról indul. Ezért a pénzért 1.80GHz-es Qualcomm Snapdragon 652 Processor, Android 6.0 (Marshmallow) oprendszer, 6,4 hüvelykes Quad HD kijelző (felbontás: 2560x1440), 4.0GB LPDDR3 ram, 64 gigabájt belső tárhely, 4050 mAh-s, gyorstölthető lítium-ion akku és egy év garancia jár. Ha minden extra kütyüt megrendelünk hozzá (külső akku, gémer billentyűzet, gémer egér, gémer fülhallgató, miegymás), akkor akár 800 dollárt (222 ezer forint) is el lehet költeni forradalmi AR felszerelésünkre.

Hogy mire jó a Phab 2? A bevezető marketingszöveg szerint a Tango-technológia révén elég “átnézni” a telefon kijelzőjén, és a való világra vetített objektumok és információk vesznek körül azonnal. Bármit meg lehet mérni a telefonnal. Megnézheted, hogyan nézne ki egy új bútor az otthonodban. Vagy játszhatsz virtuális háziállataiddal.

A The Verge cikke emlékeztet arra, hogy a Pokémon Go volt az első igazán sikeres, AR technológiát alkalmazó játék, és most hogy itt az első, kifejezetten erre az irányra szabott okostelefon, beindulhat az egyre szofisztikáltabb alkalmazások fejlesztése.

A The Verge gyors jellemzése szerint az első fecske nem biztos hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket: nem rossz telefon, de az átlagfelhasználó számára nem túl praktikus, a kijelzője például túl nagy, emiatt a telefon még egy nagyobb zsebbe se nagyon fér el. Mindenesetre a Google Play boltból már letölthetők a telefonhoz kifejlesztett első alkalmazások, játékok, ezek egy része szinte megköveteli a felhasználótól, hogy felkeljen és járjon. A technológia tehát itt van, a Pokémon Go öröksége termékeny talajra hullhat.

Rovatok