Index Vakbarát Hírportál

Mostantól még szebb videókat lehet nézni Youtube-on

2016. november 8., kedd 09:11

A Youtube bejelentette, hogy a szolgáltatás ezentúl támogatja a HDR-videókat is. A cég már a januári CES techshow-n beígérte a HDR-támogatást, ezt az ígéretet váltották most valóra.

A HDR a High Dynamic Range, vagyis nagy dinamikatartomány rövidítése, magyarul az így készült videókon az árnyékos és a fényes képrészletek is egyaránt részletgazdagabbak, és a színek is kontrasztosabbak.

Természetesen az új funkció kihasználásához a HDR-alapanyagon kívül kompatibilis eszköz is kell, tehát például HDR-videók megjelenítésére alkalmas tévé. Enélkül nem látszik a valódi különbség, így ha hagyományos képernyőn olvassa ezt a cikket, csak direkt erre a célra készített szimulációkon mutatható be a sztenderd SDR és a jobb minőségű HDR közti különbség. Például olyanon, amit a Youtube is kiadott:

A Youtube partnermegállapodásokat is kötött, hogy legyen indulótartalom az új funkcióhoz. Készített egy lejátszási listát is, ahonnan lehet majd válogatni közöttük. De már bárki feltöltheti a saját HDR-videóit is, már ha van hozzá kedve és HDR-videója.

Rovatok