Index Vakbarát Hírportál

Elektromos agystimulációt használ az amerikai hadsereg

2016. november 9., szerda 16:21

Az amerikai hadsereg olyan elektromos agystimulátort fejlesztett, amivel tovább fokozhatók a katonák mentális képességei. Az új fejlesztést a gyalogság, a drónpilóták és a fegyveres erők más tagjai is használhatják. A sikeres tesztek alapján a szolgálatot teljesítő katonák bármikor használhatják az új eszközt, hogy növeljék a teljesítményüket; az agyba küldött elektromos impulzusok javítják a hatékonyságot a stresszel járó harci helyzetekben.

Az agystimulátorhoz öt elektróda tartozik: ezek gyenge elektromos jelet küldenek az agy meghatározott pontjaiba a koponyán keresztül. A korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy ezek a gyenge stimulációk javíthatják az alanyok kognitív készségeit. Az új technológia biztonságosabb, mint a receptre kapható gyógyszerek – például a modafinil és a ritalin –, amiket korábban a katonák teljesítményfokozásához használtak.

Bár a tesztek alapján az elektromos stimulációnak nincsenek káros mellékhatásai, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a hosszú távú mellékhatásokat nem ismerjük. Ez kockázatos lehet, ha a fegyveres erők arra kényszerítik a katonáikat, hogy használják az eszközöket a bevetések során.

Az ohiói Wright–Patterson Légibázis kutatói a jelentésükben azt írták, hogy az eszköz jól használható a nagy koncentrációt igénylő feladatokhoz. A légierőnél az olyan tevékenységek, mint a távvezérlésű repülőgépek irányítása, megkövetelik, hogy a katonák egyszerre több dologra figyeljenek oda, ugyanakkor jó monotóniatűrő készség is kell hozzá. Az új kiegészítő ebben nyújthat nagy segítséget. Az eszközt kipróbáló katonáknál javult a multitasking, vagyis a több feladat egyidejű végrehajtásának képessége, és nehezebben telítődtek az információkkal.

Az Oxfordi Egyetem neuroetikai szakértője, Neil Levy azt nyilatkozta, hogy a fejlesztés csakugyan biztonságosabb lehet a receptre kapható gyógyszereknél, de meglehet a hátulütője is. A gyógyszerekhez való hozzájutást ugyanis szigorúan szabályozzák, míg az agystimulátorhoz szükséges alkatrészek szabadon beszerezhetők. Akár az interneten is megvásárolhatjuk a szükséges alkatrészeket, és Levy szerint ez nagy kockázatot jelenthet. A fiatalok fejlődésben lévő agya nem biztos, hogy felkészült a hasonló beavatkozásokra, és a túl magas feszültségű elektromos stimuláció akár maradandó agykárosodást is okozhat.

Rovatok