Index Vakbarát Hírportál

Beismerte a Yahoo, hogy már két éve is tudtak páran a gigahekkelésről

2016. november 10., csütörtök 09:30

Idén szeptember végén derült ki, hogy a Yahoo-t még 2014-ben meghekkelték, és félmilliárd felhasználó adatai szivárogtak ki, amivel ez simán minden idők legnagyobb adatlopása. Az ügy kirobbanása után sok kritika érte a Yahoo-t a lassú reakció miatt. Most a szebb napokat látott cég beismerte, hogy legalább néhány alkalmazott már röviddel a támadás után is tudta, hogy baj van.

Első körben a Yahoo igazgatótanácsa által felállított bizottság vizsgálta, mennyit tudott a cég akkoriban a támadásról. A Yahoo korábban azt állította, csak idén augusztusban szereztek tudomást a behatolásról, vagyis egy hónappal azután, hogy a Verizon nevű óriáscég úgy döntött, felvásárolja az egykor a Google dominanciájával versengő céget.

Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletnek (SEC) beadott jelentésében viszont a Yahoo már azt állítja, a cég már 2014 végén azonosította a támadást, amelyet állításuk szerint államilag támogatott hekkerek intéztek ellenük. Az ügyet ismerő forrás a Financial Timesnak azt mondta, a cég korábban nem elhallgatta ezt az információt, hanem számukra is csak egy későbbi vizsgálat derített fényt rá.

A vizsgálat arra is kitért, hogy az adatlopással a hekkereknek sikerült-e olyan módszert kidolgozni, amellyel a jelszóváltoztatás után is hozzáférhettek a kompromittált felhasználói fiókokhoz, de a lap forrása szerint erre nem találtak bizonyítékot.

A jelentés szerint az ügy közvetlenül egymillió dolláros bukást jelentett a cégnek a harmadik negyedévben, de továbbra is kérdéses, hogy milyen hatással lesz a tervezett felvásárlásra. Ha emiatt a Verizon meggondolja magát vagy csökkentené a vételárat, az komoly károkat okozhat az egyébként is gyengélkedő cégnek.

Rovatok