Index Vakbarát Hírportál

Orosz bankokat is támadnak a zombihálózatok

2016. november 10., csütörtök 10:36

Több jelentős orosz pénzintézmény elleni masszív túlterheléses hekkertámadás (DDoS-támadás) miatt tett feljelentést az orosz központ bank – írja az MTI a TASZSZ orosz hírügynökség nyomán.

A FinCERT (a központi bank kiberbűnözés elleni szerve) egész sor támadást észlelt nagy bankok ellen, ezek állítólag közepes erejűek voltak, és bothálózatok bevonásával bonyolították le őket. Oroszország legnagyobb bankja, a Szberbank (Sberbank) kedden közölte, hogy több tucatnyi országból, több tízezer számítógépről érkező DDoS-támadások sorozatát észlelte. Az Alfa-bank rövid idejű és gyenge támadást tapasztalt. A bankszolgáltatások hozzáférhetőségét egyik esetben sem sikerült megzavarni.

A DDoS-támadások lényege, hogy kártevővel fertőzött számítógépeket kötnek hálózatba, ez az úgynevezett botnet, és ezzel a zombihálózattal annyi parancsot küldenek egy internetes szolgáltatásnak, hogy az túlterhelés miatt működésképtelenné váljon.

Ez a módszer közel sem új, de az utóbbi időben különösen nagy fenyegetést jelent, miután egy minden korábbinál nagyobb DDoS-támadástól október végén lehalt a fél internet. A támadás hátteréről és a Dolgok Internete (IoT) miatti fokozott veszélyről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Rovatok