Index Vakbarát Hírportál

Az EU helyet csinál a jövő internetének

2016. november 11., péntek 10:15

Az Európai Parlament jóváhagyta, hogy a távközlési szolgáltatók hozzáférhessenek a 700 megahertzes tartományhoz, ami a szakértők szerint fontos feltétele annak, hogy a jövőben egy sor új online szolgáltatás rendben működhessen – írja az ITcafé.

Az Európai Unió még májusban adott szabad utat annak a tervezetnek, amely újabb frekvenciasávot adna a uniós szolgáltatóknak, hogy javulhasson a vezeték nélküli széles sávú internet minősége.  Az Európai Bizottság szakemberek által kidolgozott javaslatát akkor gyakorlatilag egyöntetű támogatás fogadta, és nem volt kérdéses, hogy nem lesz akadálya az elfogadásának.

A 700 megahertzes tartományt jelenleg főképp a digitális tévézésben és a vezeték nélküli mikrofonoknál használják, de a távközlésnek is nagy lehetőségeket kínál, mert könnyen fogható  az épületekben és  alkalmas a  ritkán lakott területek lefedésére.

A lépésnek azért is van nagy súlya, mert a szakértők azt remélik, hogy olyan új, de hamarosan mindennaposnak számító technológiák, mint az 5G-hálózat, az az otthonaink IoT-eszközei, az önvezető járművek, az egészségügyi távfelügyelet és hasonlók bevezetése elől így nagy akadály hárul el.

A 700 MHz-es tartomány hozzáférhetővé tételének jogi hátterét a tagállamok 2020. június 30-ig kötelesek biztosítani, de indokolt esetben az államok kérhetnek két év türelmi időt.

Rovatok